Verhuizen met voorrang

Deze verhuisregelingen zijn er

Veel woningzoekenden moeten lang wachten voordat ze een passende woning vinden. Doorstroming is – naast het bouwen van woningen – dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. Doorstroming op de woningmarkt betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee vrij voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang.  

Verhuisregelingen

Om deze beweging in de woningmarkt in beweging te krijgen, zijn er verschillende voorrangsregelingen. Met deze regelingen kan je makkelijker de stap maken naar een huis dat beter bij je past. 

Voorrang als je een woning wil kopen

Als je een huis wil kopen, krijg je voorrang als je een sociale huurwoning achterlaat. Op onze website vind je het aanbod koopwoningen.

Voorrang als je een woning wil huren

In sommige gemeenten gelden verschillende voorrangsregelingen. Bijvoorbeeld in AmersfoortEemnes en Nijkerk

Van Groot naar Beter

Met de regeling Van Groot naar Beter krijg je voorrang als je gaat verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning die beter past bij je huishouden. 

Deze regeling geldt in de gemeenten Amsterdam, Almere en Amersfoort, Eemnes en Diemen. Je krijgt voorrang op andere woningzoekenden, en een fijne woning die past bij je huishouden. 

Van Hoog naar Laag

Deze regeling is voor 65-plussers in Amsterdam, die in een woning wonen op een hogere verdieping, zonder lift. Zij krijgen voorrang op laag liggende woningen (begane grond en 1-hoog), woningen met een lift, seniorenwoningen en WIBO woningen. De voorrang geldt binnen het eigen stadsdeel en is geldig als je huurt van een Amsterdamse corporatie die meedoet aan deze regeling. Vaak kan je de oude huurprijs meenemen naar de nieuwe woning.

Jongerencontract

Deze regeling is ervoor bedoeld om sneller en makkelijker een woning te vinden in Amsterdam. Met een jongerencontract krijg je een huurcontract voor een periode van vijf jaar. Je behoudt je inschrijfduur. 

Voorrang op nieuwbouw

Als je huurt, en valt binnen de doelgroep waarvoor we bouwen, krijg je voorrang op een nieuwbouw woning. Er is een voorrangsregeling voor huurwoningen en koopwoningen. Deze regeling geldt in de gemeenten Almere, Amersfoort, Hilversum, Huizen, Wijdemeren, Gooise Meren, Blaricum. 

Wooncoach helpt je op weg

Huurders van 55 jaar en ouder kunnen gratis hulp en advies krijgen van een wooncoach. Een Wooncoach helpt je bij het vinden van een woning die bij je woonwensen en levensfase past. Samen bekijk je wat je wensen zijn, van welke regeling je gebruik zou kunnen maken en wat de gevolgen zijn voor de huurprijs.