Huurder aan het woord
30-1-2023

Van Hoog naar Laag:

verhuizen met voorrang voor ouderen in Amsterdam 

Doorstromen betekent dat je verhuist naar een woning die beter past bij jouw levensfase. Daarom verhuisde mevrouw Wuck (73) van een bovenwoning met trappen naar een woning zonder trappen. Dankzij de doorstroomregeling van Hoog naar Laag kreeg ze voorrang. En dat kwam goed uit.

Doorstroom stimuleren

De Alliantie heeft verschillende regelingen die verhuizen naar een meer geschikte woning makkelijker te maken. Een daarvan is van Groot naar Beter. De andere doorstroomregeling is van Hoog naar Laag. Mevrouw Wuck uit Amsterdam maakte van deze regeling gebruik. “Ik was al langere tijd op zoek naar een woning zonder trappen. Traplopen gaat niet meer zo goed, omdat ik artrose heb. Het lukte maar niet om een woning via WoningNet te krijgen. Anderen waren me steeds voor. Zij kregen voorrang. Ik dacht: waarom is dat toch?” Zo hoorde ze over verhuizen met voorrang.

Op de 1e plek

Gezien haar leeftijd kwam mevrouw Wuck in aanmerking voor van Hoog naar Laag. “Met dat vinkje achter mijn naam ging het eigenlijk heel snel. Bij een aantal woningen stond ik steeds niet op de 1e plek. Bij deze wel. Toen ik ging kijken, werd ik helemaal blij. Het uitzicht is prachtig. En geen trappen meer. Nou ja, alleen om binnen te komen. En als dat ook niet meer gaat, kan ik met de lift.” Zo verhuisde mevrouw Wuck van de Jordaan naar Amsterdam-centrum. Vlak bij de Albert Cuyp en het Marie Heinekenplein.

Mevrouw Wuck stroomde door naar een woning zonder trappen
Ik heb hier iedere dag een Airbnb-gevoel. Het is gewoon luxe

Weg uit de Jordaan

De Jordaan is een gezellige wijk in Amsterdam. Toch is mevrouw Wuck blij dat ze er weg is. “In de Jordaan struikel je over de rolkoffertjes. Hier zijn ook veel toeristen. Maar de straten en stoepen zijn veel breder. Bovendien komen in de Jordaan steeds meer jonge gezinnen wonen. Daar heb ik geen klik meer mee. Hier wonen mensen van mijn leeftijd. Dat vind ik veel gezelliger.” Haar buurvrouw woont er lang. Ze vertelt haar prachtige verhalen. Bijvoorbeeld over de beroemde Nederlanders die ooit in dit gebouw woonden. “Actrice Ellen Vogel woonde in dit appartement. En haar buurman was de schrijver Harry Mulisch. Dat is toch mooi om te horen.”

Een Airbnb-gevoel

Inmiddels woont mevrouw Wuck alweer een jaar in haar nieuwe woning. Ze is al helemaal gewend aan haar huis. “Iedere dag weer heb ik een beetje een Airbnb-gevoel. Dit was vroeger een vrije sector-woning. Dat kun je nog goed zien aan de keuken en badkamer. Die zijn luxer dan in een sociale huurwoning. Ik loop nu ook zo van mijn slaapkamer de badkamer in. Heel fijn vind ik dat.” Is er dan geen nadeel? “Dat ik geen berging heb. Mijn e-bike staat buiten op straat. Maar gewoon stevig aan de ketting. Dus dat zit wel goed hoor.”

Van Hoog naar Laag

Speciaal voor ouderen in Amsterdam bestaat de regeling van Hoog naar Laag. Met deze regeling kun je verhuizen met voorrang in je eigen buurt. Je verhuist naar een woning op de begane grond. Of naar een appartement met een lift.

Mevrouw Wuck stroomde door naar een woning zonder lift