Hoge energierekening

Dit kun je doen

Veel mensen in Nederland hebben te maken met een hoge energierekening. Maar niet alleen is energie duurder geworden, ook bijvoorbeeld boodschappen en andere producten. Misschien maak jij je ook wel zorgen of je alles nog wel kunt betalen. En dat is heel begrijpelijk.

Wat doet de Alliantie?

Moeilijker je energierekening kunnen betalen komt vaak door meerdere dingen: je inkomen, hoe ga je met energie om, hoe groot is je woning en huishouden? Natuurlijk speelt ook mee of je woning goed geïsoleerd is of niet. Maar ook huurders die wonen in een woning met energielabel A of B kunnen te maken krijgen met betalingsproblemen. 

Wij verduurzamen onze woningen. Een goed geïsoleerde woning is fijn voor meer comfort. Maar kan ook helpen de energierekening te verlagen. Wij zijn al hard op weg!  

34.000 woningen zijn inmiddels duurzaam en hebben energielabel A of B
8.600 woningen hebben nu nog energielabel E, F G en worden voor 2028 aangepakt.
Alle 55.000 woningen energieneutraal in 2050
Energie besparen? De gemeente kan je helpen!

Energie besparen? De gemeente kan je helpen!

Wist je dat je energie kunt besparen en de gemeente hierbij helpt? 

In gesprek met energiecoach

In gesprek met een Energiecoach

Een energiecoach geeft tips hoe je energie en dus geld bespaart en is helemaal gratis. Het zijn betrokken bewoners, ervaringsdeskundigen of vrijwillige professionals die graag met je meedenken!

Consuwijzer helpt je op weg met een hoge energierekening

Consuwijzer helpt je op weg

Ben je benieuwd hoe je energierekening is opgebouwd? Wil je meer weten over de jaarafrekening van je energieleverancier of wat de regels zijn voor het verhogen van het termijnbedrag? Meer informatie vind je op de website van Consuwijzer.

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Goed ventileren

Goed ventileren is niet alleen belangrijk voor een gezonde woning. Maar ook voor je energierekening. In dit filmpje leggen we graag aan je uit waarom.

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Vloerwarming in huis

Heb jij vloerverwarming? Dan wil je er optimaal gebruik van maken voor comfort en energiebesparing in jouw huis. Bekijk de video voor onze 5 tips.

'Als verhuurder maken we natuurlijk al enorme stappen in het duurzaam maken van onze woningen. We isoleren daken, gevels en vloeren. Plaatsen dubbelglas en zonnepanelen. Door deze warme jas is minder energie nodig om een woning warm en comfortabel te houden. En we stoten gelijk ook minder CO2 uit, wat weer goed is voor het milieu. We zetten alles-op-alles om zoveel mogelijk woningen zo snel mogelijk aan te pakken. Landelijk loopt de Alliantie hierin voorop. Ruim 34.000 woningen hebben al een energielabel A of B. Ongeveer 15% van onze woningen heeft nog een EFG-label. We zijn hard op weg om ook deze woningen aan te pakken. Helaas kunnen wij niet alle woningen in één keer aanpakken.'

Vincent ter Wal, productieleider verduurzamen en verbeteren 

Bespaar op gas

De meeste huizen worden verwarmd door gas. En gas is nu erg duur. Deze tips helpen jou bij het besparen op gas.

1. Zet de verwarming een graadje lager. Met 1 graden minder kan je al 7% energie besparen. Leg een deken op de bank, trek een warme trui aan en draag sloffen in huis.

2. Heb je gewone verwarming? Zet radiatoren op 15 graden als je niet thuis bent of 's-avonds als je naar bed gaat.

3. Zet je verwarming nooit helemaal uit. Dat kan vocht en schimmel veroorzaken.

4. Ontlucht je radiator. Zo wordt hij sneller en beter warm.

5. Warm water wordt ook verwarmd door gas. 20% van je verbruik gaat naar warm water. Probeer daarom bijvoorbeeld zo kort mogelijk te douchen. Maximaal 5 minuten douchen kan al heel erg schelen.

6. Houd alle deuren in huis zoveel mogelijk dicht.

7. Zorg dat gordijnen niet voor je verwarming hangen.

8. Doe gordijnen 's avonds dicht.

9. Zet meubels niet te dicht op de radiator.

10. Heb je vloerverwarming? Zet deze in de nacht of als je langer van huis bent niet meer dan 1 of 2 graden lager. Vloerverwarming warmt langzaam op. Dus om weer op te warmen, moet het systeem heel hard werken. En dat kost veel energie.

Veilig en warm de winter door

We snappen dat je in deze tijd op zoek gaat naar andere manieren om je woning warmer te krijgen. Misschien heb je een elektrische straalkachel. Of zelfs een barbecue of dieselgenerator in je woning gezet om het warm te krijgen. Maar dit is echt heel gevaarlijk voor je! Een straalkachel kan brand veroorzaken als je er bijvoorbeeld iets op legt te drogen. Een barbecue geeft koolmonoxide af, wat erg slecht is voor je gezondheid. Paraffine-branders geven kankerverwekkende stoffen af. En ook een dieselgenerator is gevaarlijk en hoort echt niet in een woning thuis. Verwarm je woning altijd op een veilige manier. En zorg dat je voldoende ventileert. Belangrijk voor je eigen gezondheid en veiligheid en die van je buren!

Wil je weten hoe je je woning veilig verwarmd?

Bespaar op stroom

De meeste huizen worden verwarmd door gas. En gas is nu erg duur. Deze tips helpen jou bij het besparen op gas.

1. Droog was buiten of aan de lijn binnen in plaats van in de droogtrommel. Een droger verbruikt heel veel stroom.

2. Heb je een eco-stand op je vaatwasser of wasmachine? Stel je wasprogramma hier dan op in.

3. Was op een zo laag mogelijke temperatuur. 30 graden in plaats van 40 graden scheelt vaak al heel veel.

4. Zorg dat lampen niet onnodig branden en gebruik ledlampen 

5. Laad apparaten niet langer op dan nodig en haal de oplader altijd uit het stopcontact als deze niet wordt gebruikt.

Geldt het prijsplafond voor energie in 2024?

In 2024 geldt er geen maximale prijs meer voor gas, stroom en stadsverwarming. Wel kan het prijsplafond nog te zien zijn op de jaarnota die je krijgt van je energieleverancier in 2024.

In 2024 gelden prijzen uit het energiecontract

Door het prijsplafond voor energie kregen de meeste huishoudens in 2023 korting op hun energierekening. Dit was bedoeld om mensen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Per 1 januari 2024 betaal je weer de tarieven zoals die in het contract met je energieleverancier staan. Kijk daarom goed of je huidige contract nog wel bij je past. Naast variabele contracten zijn er ook weer contracten met een vast tarief beschikbaar. En blijf natuurlijk zuinig omgaan met energie. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee.

Collectief verwarmingssysteem en prijsplafond

Meer informatie over de tegemoetkoming bij een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit vind je hier.