Servicekosten

Woon je in een sociale huurwoning? Dan betaal je naast de kale huur meestal ook servicekosten. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak, tuinonderhoud, gemeenschappelijke elektrakosten, de lift of een huismeester.

Stookkosten

Servicekosten en stookkosten zijn niet hetzelfde. Lees meer over stookkosten.

Wat zijn servicekosten?

Elke maand betaal je servicekosten. Servicekosten zijn kosten die we maken voor het onderhouden van algemene ruimten. Maar ook voor bijvoorbeeld energie of warmte in de algemene ruimte. Zoals de hal, gangen of het trappenhuis. Ook water, tuinonderhoud, schoonmaak, glasverzekering en ontstoppingsdienst vallen hieronder.

Waarom servicekosten hoger zijn

In 2024 zijn niet alleen de energiekosten hoger geworden, ook de energiebelasting en netbeheerkosten zijn gestegen. Ondanks dat wij er alles aan doen om de servicekosten zo laag mogelijk te houden, kan het zijn dat de eindafrekening van de servicekosten in 2025 hoger uitvalt.

Dit is er veranderd:

  • Prijsplafond gestopt:
    In 2023 gold er een prijsplafond voor energie. Hierdoor betaalde je tot een bepaald verbruik een maximaal tarief. Dit prijsplafond is per 1 januari 2024 afgeschaft.
  • Hogere belastingen op gas:
    De belasting op gas is in 2024 verhoogd. Hierdoor betaal je meer voor gasverbruik.
  • Stijging netbeheerkosten:
    De kosten voor het transport van energie (netbeheerkosten) zijn in 2024 toegenomen.
Flatgebouw

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf energie besparen. Probeer bewust om te gaan met energieverbruik, bijvoorbeeld door apparaten uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kan doen aan een hoge energierekening.

Zorg voor inzicht in je verbruik. Houd je energieverbruik bij om verrassingen op de eindafrekening te voorkomen.

Wat betekent dit voor jou?

Maakt je woning gebruik van collectieve energievoorzieningen, zoals blokverwarming of gemeenschappelijke verlichting? Dan kunnen de gestegen energiekosten leiden tot een hogere eindafrekening van de servicekosten.

Betalingsregeling

Heb je problemen met de betaling? Dan kunnen we samen kijken naar een betalingsregeling. In Mijn Alliantie kun je een betalingsregeling afspreken. Of neem contact met ons op.

Voorschot servicekosten

Iedere maand betaal je servicekosten. Dit is een voorschot en betekent dat je vooraf een bedrag betaalt. Ieder jaar kan het voorschot servicekosten veranderen.

In april van ieder jaar krijg je een mail over de huuraanpassing. Hierin staat ook wat de hoogte van de servicekosten wordt. Aan het begin van het volgende jaar kijken we welke kosten echt zijn gemaakt. 

Afrekening servicekosten

Wij sturen 1 keer per jaar een eindafrekening voor de servicekosten. Dit doen we meestal voor 1 augustus. Hierin lees je wat het afgelopen jaar de werkelijke kosten waren. Zijn deze kosten hoger dan wat je vooraf hebt betaald? Dan moet je bijbetalen. Door de hoge energieprijzen is de kans groot dat de eindafrekening in 2025 hoger is dan anders.

Wat je ook wil weten

Afrekening betalen

Het kan zijn dat je moet bijbetalen. Dit gaat niet via automatische incasso. Er zijn meerdere manieren waarop je kan betalen: 

  • In de e-mail die je hierover ontvangt, staat een ‘betaal-knop’. Hiermee kun je direct en veilig betalen. 
  • Hebben wij geen e-mailadres, dan ontvang je de factuur per post. Op de factuur staat een QR-code waarmee je direct kunt betalen. 
  • Ook kun je ervoor kiezen om met iDEAL te betalen via Mijn Alliantie.

Betalingsregeling

Moet jij veel bijbetalen? En heb je problemen met de betaling? Dan kunnen we samen kijken naar een betalingsregeling. In Mijn Alliantie kun je een betalingsregeling afspreken. Of neem contact op met de klantenservice.  

Voorschotbedrag aanpassen

Je kan je voorschotbedrag aanpassen als je een individuele elektrameter of warmtemeter hebt. Via het contactformulier kun je een aanvraag doen tot het verhogen van het voorschot servicekosten. Wil je je voorschot verlagen, dan kijken wij wat we voor je kunnen doen. 

Waarom administratiekosten?

Administratiekosten zijn kosten voor onze administratieve handelingen om tot de juiste servicekostenafrekening te komen. Het maakt daarbij niet uit hoelang je in de woning hebt gewoond. Administratiekosten zijn minimaal € 7,50.

Verhuisd

Het kan dat je niet meer op een adres woont en toch een afrekening servicekosten krijgt voor die woning. Als je bijvoorbeeld een woning verlaat op 1 februari, dan ontvang je een afrekening voor de periode in het afgelopen jaar dat je in die woning woonde.  

Geld terugkrijgen

Als je geld terugkrijgt, betalen we dit binnen twee weken nadat je de afrekening servicekosten hebt gekregen. Heb je een betalingsachterstand? Dan wordt het bedrag dat je terugkrijgt, verrekend met je achterstand.

Oneens met de afrekening?

Ben je het niet eens met je afrekening servicekosten. Vul het contactformulier in en vul zo duidelijk en compleet mogelijk in waar je het niet mee eens bent. 

Rekeningnummer wijzingen?

Betaal je nu via automatische incasso? Vul een nieuwe machtiging voor automatische incasso in.

Betaal je nu via de link in de mail die je van ons kreeg? Dan hebben wij een kopie van je bankpas nodig als je je rekeningnummer wilt wijzigen. Stuur een kopie mee via ons contactformulier. Alleen je naam en rekeningnummer moeten zichtbaar zijn op de pas. Je gegevens worden binnen 3 werkdagen verwerkt.