Brand in je woning, daar moet je niet aan denken! Toch kan het gebeuren. Lees hier wat je zelf kan doen en wat de Alliantie doet om dit te voorkomen.
Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om rookmelders te hebben op alle verdiepingen in huis. Daarom plaatsten we rookmelder(s) in al onze woningen. Waren er al rookmelders? Dan controleerden we of ze nog goed werkten of vervingen de oudere rookmelders.
Het plaatsen en onderhouden van de rookmelder(s) is voor huurders gratis.
In 2024 is de regelgeving voor brandveilige algemene ruimtes aangescherpt. Vluchtroutes lopen door deze algemene ruimtes. Onze wijk- en gebouwbeheerders checken daarom vaker of de vluchtroutes nog vrij zijn. Dat doen we vooral bij gebouwen waar het risico het grootst is.
We halen spullen weg om de doorgang vrij te houden. Maar ook als het een risico vormt, zoals (elektrische) voertuigen onder een trap. Wij vragen bewoners ook om elkaar aan te spreken om spullen weg te halen uit de algemene ruimte. Niet leuk, dat begrijpen we. Maar wel belangrijk voor een brandveilig thuis.
Onze woningen voldoen aan de wetgeving voor brandveilgheid. Zo zorgen we ervoor dat de brand niet snel kan overslaan van de ene op de andere woning, door brandwerende plafonds.
Bij onderhoud, controleren we altijd of de constructie brandveilig genoeg is. Als dat niet zo is, passen we dit aan.
drogers van alle elektrische apparaten het meest brandgevaarlijk zijn? Brand door drogers komt vaak voor.
Ook jij kunt helpen je thuis veilig te houden. Dit zijn onze tips.
Brand in een woning ontstaat regelmatig door onveilig gebruik van elektrische apparaten of omdat ze kapot zijn. Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Als de warmte niet goed weg kan, ontstaat er brandgevaar.
Oplaad tips van de brandweer:
Als er toch brand uitbreekt, dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen:
Scootmobielen mogen niet meer in algemene ruimtes van een gebouw worden geplaatst of opgeladen, omdat dit bij brand gevaarlijk is. Waar mogelijk bouwt de Alliantie daarom een brandveilige scootmobielstalling in senioren- en zorggebouwen.
Huurders kunnen hun scootmobiel veilig stallen en opladen voor € 6 per maand via de servicekosten. Staat je scootmobiel nu in een algemene ruimte en is er (nog) geen stalling? Verplaats deze dan naar je berging of een aparte kamer in je woning om de brandveiligheid te waarborgen. Vragen? Neem contact met ons op.
Veilig je scootmobiel opladen en parkeren? Lees de tips van de brandweer.
Meer vragen en antwoorden over dit onderwerp.