Huuraanpassing 2024

Ieder jaar passen wij op 1 juli onze huurprijzen aan. Je ontvangt hierover een e-mail in april. We vertellen je graag meer over de jaarlijkse huuraanpassing. Ook vind je hier andere handige informatie en geven we antwoord op vragen die je misschien hebt. 

Nieuwe huur betalen

Je nieuwe huur betalen

Vanaf 1 juli betaal je aan ons het nieuwe huurbedrag wat staat in het voorstel huuraanpassing.

  • Betaal je de huur automatisch door een machtiging? Dan hoef je niets te doen. Je betaalt automatisch het nieuwe bedrag.
  • Betaal je via iDEAL vanuit de mail of Mijn Alliantie? Dan staat daar vanaf 1 juli 2024 het nieuwe bedrag.   
  • Schrijf je de huur elke maand over via uw bank of maakt een instantie de huur over? Zorg dan zelf dat het goede bedrag wordt overgemaakt.   
Servicekosten icoon

Servicekosten

Woon je in een sociale huurwoning? Dan betaal je naast de huur meestal ook servicekosten. Servicekosten betaal je voor bijvoorbeeld schoonmaak, tuinonderhoud, de lift of  huismeester. De kans is groot dat jouw servicekosten stijgen per 1 juli 2024 en dat je bij de eindafrekening moet bijbetalen. Helaas kunnen we dit niet voorkomen. Het komt vooral door de hogere (energie)prijzen.

Je ontvangt de eindafrekening voor 1 juli 2024 in je mailbox. Lees in je voorstel huuraanpassing hoe hoog jouw servicekosten worden per 1 juli 2024. Tegen servicekosten kun je geen bezwaar maken.

Puntensysteem icoon

Puntensysteem

Voor sociale huurwoningen geldt het puntensysteem (WWS). Een woning krijgt punten voor verschillende onderdelen. Zoals de grootte van de woning of het aantal slaapkamers. Hoe meer punten een woning waard is, hoe hoger de huur mag zijn. Dit heet het woningwaarderingsstelsel (WWS), en noemen we ook wel puntensysteem. De maximale huurprijs kan wijzigen door nieuwe regels voor de Woningwaardering en door een nieuwe waardebepaling van de WOZ.

Wil je meer weten over woningwaardering?

Huurverlaging icoon

Huurverlaging

In 2024 blijft de regeling voor huurverlaging voor mensen met lage inkomens gelden. Als je deze verlaging vorig jaar al hebt ontvangen, kun je het niet nog een keer aanvragen.

Is je inkomen veranderd of is de samenstelling van je huishouden kort geleden veranderd? Dan kun je huurverlaging bij ons aanvragen. We nemen dan contact met je op om te bespreken welke gegevens wij van je nodig hebben.

Handige websites en telefoonnummers

Belastingdienst

Informatie over huurtoeslag. Bel 0800-0543 (gratis) of ga naar

Huurcommissie

Informatie over bezwaar maken


Rijksoverheid

informatie over huurbescherming, huurcommissie, servicekosten, woningwaarderingsstelsel