Wooncoach

Zoek je een kleinere woning omdat de kinderen de deur uit zijn? Wordt traplopen of de tuin bijhouden steeds vermoeiender? Of wil je juist liever advies over langer zelfstandig wonen in de woning die je nu hebt? Als je nu nadenkt over hoe je straks wilt wonen, zijn er meer mogelijkheden. Nu kan je in alle rust keuzes maken. Dat hoef je niet alleen te doen, onze wooncoaches helpen hierbij.

Hulp

De wooncoach komt thuis bij op bezoek. Het gesprek is gratis en vrijblijvend. Omdat ieder mens uniek en elke situatie anders is, krijg je van de wooncoach een persoonlijk advies.

Onze wooncoach kan helpen bij en adviseren over:

 • Het in kaart brengen en vervullen van je woonwensen;
 • Het inzichtelijk maken wat een verhuizing voor je kan betekenen, ook op financieel gebied;
 • Je inschrijving en profiel op Woningnet;
 • Zoeken naar en reageren op geschikte woningen;
 • Het vinden van instanties voor andere vragen, zoals hulp bij het onderhouden van de tuin, of een aanpassing in je woning.

Niet in elke gemeente werken we met een wooncoach en de werkwijze kan verschillen. In het menu aan de linkerkant kies je op een gemeente voor meer informatie.

Amersfoort

Als huurder in Amersfoort moet je soms meer dan 9 jaar wachten voordat je een passende woning vindt. Dat is veel te lang! Daarom worden er meer sociale huurwoningen gebouwd. En willen de corporaties en gemeente Amersfoort ervoor zorgen dat huurders in een huis wonen dat past bij hun persoonlijke situatie. Dit heet doorstroming.

Doorstroming op de woningmarkt betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee vrij voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang. Er ‘stromen’ mensen door van de ene naar de andere woning. Doorstroming is - naast het bouwen van woningen - dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. In dit filmpje wordt helder uitgelegd wat doorstroming is.

Om deze beweging in de woningmarkt op gang te krijgen, hebben de gemeente en de Amersfoortse woningcorporaties de Alliantie, Omnia Wonen en Portaal een aantal doorstroomregelingen. Regelingen die misschien (financieel) interessant voor je zijn om gebruik van te maken. Om zo makkelijker de stap te zetten naar een woning die beter bij je past. Kijk eerst of de volgende vragen op je situatie van toepassing zijn:

 • Wordt je huis of tuin te groot?
 • Wil je misschien wel kleiner - of gelijkvloers - wonen, maar kun je wel wat hulp gebruiken?

Dan is het misschien goed om contact met je woningcorporatie op te nemen over welke doorstroomregelingen interessant kunnen zijn. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag met je mee! Helemaal gratis en vrijblijvend; je zit nergens aan vast en hebt zelf de touwtjes in handen.

Welke maatregelen zijn er?

Wooncoaches

Huurders van 55 jaar en ouder van de Alliantie, Omnia Wonen en Portaal kunnen gratis hulp en advies krijgen van een wooncoach. Wooncoaches Monique van de Walle en Jeanette van Amstel helpen je bij het vinden van een woning die bij je woonwensen en levensfase past. Immers, niet al onze woningen zijn geschikt om comfortabel oud in te worden. De wooncoach bekijkt samen met je hoe het anders kan. In de bijgevoegde brochure vindt je meer informatie over de wooncoaches en hoe je contact kunt opnemen. Meer informatie over de wooncoach lees je in de folder

Van Groot Naar Beter regeling, verhuispremie en woonlastengewenning

Huur je nu een sociale huurwoning in de gemeente Amersfoort van de Alliantie, Portaal of Omnia Wonen met minimaal vier kamers en wil je verhuizen naar een woning met maximaal drie kamers? Dan kom je misschien in aanmerking voor de regeling Van Groot naar Beter. Deze houdt in het kort het volgende in, zie ook de website van WoningNet.

A. Voorrang
Huurders die een grote woning in Amersfoort achterlaten, krijgen voorrang op een kleinere, vaak beter passende huurwoning in deze gemeente. Je komt in aanmerking voor de Van Groot Naar Beter regeling als je een sociale huurwoning in Amersfoort achterlaat met minimaal 4 kamers en verhuist naar een kleinere woning met maximaal 3 kamers.

B. Verhuispremie
Daarnaast kunnen huurders een verhuispremie krijgen van € 750,- van de gemeente. Je hebt een verklaring van je woningcorporatie nodig om van de verhuispremie gebruik te maken, deze vind je hier.

C Woonlastengewenning

Zie je op tegen hogere woonlasten van de woning naar wens? Als het verschil meer dan €50 per maand bedraagt, dan kan je in aanmerking komen voor woonlastengewenning. Je krijgt dan drie jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

Alle spelregels van deze regeling staan op de site van WoningNet én op www.amersfoort.nl/doorstroming Alleen als je aan de voorwaarden voldoet, kan je gebruik maken van deze regeling. Lees de informatie daarom goed door.

Liever een persoonlijk gesprek? Dat kan! Tijdens een bezoek maken de wooncoaches inzichtelijk wat een eventuele verhuizing voor je betekent, ook op financieel gebied. Stuur een e-mail naar wooncoaches Monique van de Walle en Jeanette van Amstel of bel ons. Ook huurders van Portaal en Omnia Wonen kunnen bij deze wooncoaches terecht.

Er zijn nog meer interessante regelingen. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Almere

Van Groot Naar Beter in Almere
Heb je als klein huishouden een grote sociale huurwoning? Dan kan je gebruik maken van de verhuisregeling Van Groot Naar Beter.

Voorwaarden
De regeling is bedoeld voor huishoudens van een of twee personen, waarvan tenminste één huurder 55 jaar of ouder is. Als je huidige eengezinswoning vier of meer kamers heeft en je hebt geen inwonende kinderen, kan je voorrang krijgen op woningen die zijn gelabeld voor “Van Groot Naar Beter”. Dit zijn gelijkvloerse sociale huurwoningen met maximaal drie kamers.

Ook kan je een verhuiskostenvergoeding van de gemeente Almere krijgen van € 1.250. Daarvoor moet je voldoen aan een paar voorwaarden:

 • Je huishouden bestaat uit maximaal 2 personen, en er zijn  geen inwonende kinderen. Tenminste één persoon is 55 jaar of ouder.
 • Je verhuist binnen Almere van en naar een huurwoning van een woningcorporatie. De nieuwe woning moet bestemd zijn voor de regeling Van Groot Naar Beter.
 •  Je laat een eengezinswoning achter met minimaal 4 kamers. Als de woning een volwaardige zolderruimte heeft, telt die mee als kamer. Je verhuurder kan daar meer over vertellen.
 • Je huishouden heeft een jaarinkomen (verzamelinkomen) onder de inkomensgrens voor sociale huur. 
 • Je hebt het huurcontract voor de nieuwe woning getekend.


Let op: vanaf 2020 zijn er 60 verhuiskostenvergoedingen per jaar beschikbaar.

Vragen
Heb je vragen of wil je de voorrang aanvragen? Stuur dan een e-mail naar de wooncoach van de regio Almere of neem contact op via onze klantenservice.

Dame op balkon

Amsterdam

In Amsterdam kun je een bezoek van de wooncoach aanvragen via !WOON. Daarnaast bestaan er nog twee regelingen:

 • De regeling Van groot naar beter helpt (oudere) huurders te verhuizen van een grote woning naar een kleinere, beter passende woning. Meer informatie vind je op DAK, toets in 'groot naat beter'.
 • De regeling Van hoog naar laag is er voor oudere huurders in Amsterdam die wonen op een etagewoning. Met deze regeling kunnen ze verhuizen naar een woning op de begane grond of eerste etage. Of naar een woning met lift, in dezelfde buurt. Meer informatie vind je op DAK, toets in 'hoog naar laag'.

Eemnes en Hoevelaken

Voor huurders van (bijna) 65 jaar en ouder die wonen in Eemnes of Hoevelaken zijn er wooncoaches: 

Liever niet e-mailen. Neem dan contact op via onze klantenservice.

Wooncoach is een samenwerking van de Alliantie, Omnia Wonen en Portaal.

Hilversum, Wijdemeren, Gooise Meren en Blaricum

Samen met woningcorporaties Het Gooi en Omstreken, Dudok Wonen, de huurdersbelangenverenigingen en de gemeente Hilversum bieden we wooncoaches aan in Hilversum. We nodigen niet iedereen meteen uit voor een gesprek, dat gebeurt stap voor stap, per wijk.

Onze wooncoaches zijn ook actief in Wijdemeren, Gooise Meren, Blaricum en Hilversum. Onze wooncoaches zijn Bianca van der Burgt, Rita Baltus en Nadia Maachi. Stuur een e-mail naar onze wooncoaches of neem contact op via onze klantenservice

Meer informatie over de wooncoach in Gooi en Vechtstreek.

Huizen

Na het succesvolle begin van de wooncoach in een deel van Huizen, gaat dit nu door in heel Huizen. Stap voor stap krijgen de bewoners van elke wijk een brief met informatie.  

De wooncoach in Huizen is Marjan Kramer. Stuur een e-mail naar de wooncoach neem contact op via de klantenservice

Soest

Als huurder in Soest moet je soms vele jaren wachten voordat je een passende woning vindt. Dat is veel te lang! Daarom bouwen we meer sociale huurwoningen. Zo willen we samen met de gemeente Soest en andere corporaties ervoor zorgen dat huurders in een huis wonen dat past bij hun persoonlijke situatie. Dit heet doorstroming.

Doorstroming op de woningmarkt betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee vrij voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang. Er ‘stromen’ mensen door van de ene naar de andere woning. Doorstroming is - naast het bouwen van woningen - dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. In deze video wordt helder uitgelegd wat doorstroming is.

Om doorstroming in de woningmarkt op gang te krijgen, bedachten we samen met de gemeente en de woningcorporaties Cocon Wonen, Woonzorg Nederland en Portaal een aantal regelingen.

De regelingen zijn:

 1. Wooncoach

  Huurders van 65 jaar en ouder van de Alliantie, Portaal, Cocon Wonen en Woonzorg Nederland kunnen gratis hulp en advies krijgen van een wooncoach. Wooncoach Anja Weygertze helpt je bij het vinden van een woning die bij je woonwensen en levensfase past. Immers, niet al onze woningen zijn geschikt om comfortabel oud in te worden.

  In gesprek met de wooncoach

  Wil je liever een persoonlijk gesprek? Dat kan! Tijdens een intakegesprek maakt de wooncoach inzichtelijk wat een eventuele verhuizing voor je betekent, ook op financieel gebied. Wooncoach Anja Weygertze is donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur te bereiken via 06 82 11 15 27 of stuur een e-mail.

 2. Van Groot naar Beter regeling

  Huur je een sociale huurwoning in de gemeente Soest van de Alliantie of Portaal met minimaal vier kamers en wil je verhuizen naar een woning met maximaal drie kamers? Dan kom je misschien in aanmerking voor de regeling Van Groot naar Beter. Op WoningNet lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen.