Het klimaat verandert

Wateroverlast en hitte

Ons klimaat verandert. Zo hebben we steeds vaker te maken met veel regen en heftige regenbuien. En dat water moet ergens naartoe. In een groene tuin kan water beter wegzakken dan in een tuin met veel tegels. Dus meer groen zorgt voor droge voeten. En tijdens hete zomers, want ook die hebben we steeds meer in Nederland, bieden planten en bomen schaduw en verkoeling. 

Groen, groener, groenst

Zo houd je je huis koel

Het wordt steeds warmer in Nederland. Hoe houd je je huis koel tijdens zomerse dagen? Wij geven je graag een paar tips:

Gebruik zonnewering

Je huis wordt vooral warm doordat de zon je huis binnen schijnt. Doe daarom gordijnen of lamellen dicht als de zon schijnt. Nog beter werkt zonwering aan de buitenkant van het raam. Heb je zonwering? Gebruik deze zo vroeg mogelijk, voordat het warm wordt. Dat helpt het beste je huis koel te houden.

Geen zonwering? Zet een parasol voor je raam of hang een witte lap op of schaduwdoek.

Doe ramen en deuren overdag dicht

Houd ramen en deuren overdag dicht als het buiten warmer is dan binnen. Zo kan de warmte van buiten niet naar binnen. Blijf wel ventileren voor een gezonde lucht. Zet vroeg in de ochtend en ’s avonds laat alle ramen juist tegen elkaar open. Zo waait het lekker door en dat zorgt voor verkoeling.

Gebruik zo min mogelijk apparaten in huis

Apparaten zoals de wasmachine, oven, televisie en stofzuiger geven warmte af. Gebruik ze op warme dagen daarom zo min mogelijk. En wist je dat vochtige lucht warmer aanvoelt? Droog daarom je was lekker buiten en zet bij het koken de ventilatie aan als je die hebt.

Gebruik een ventilator

Een ventilator verbruikt vergeleken met een airco heel weinig energie en zorgt toch dat het 3 tot 5 graden koeler aanvoelt. Zet daarom je ventilatie op de hoogste stand of neem een losse ventilator.

Planten zorgen voor verkoeling

Wist je dat een groene tuin met schaduw wel 7 graden koeler kan zijn dan een tuin met tegels? Dus haal je tegels uit de tuin en zorg voor meer planten. In de meeste gemeenten is het mogelijk tegels gratis op te laten halen (bijvoorbeeld de tegeltaxi). Een groene tuin geeft verkoeling. En bij een zware regelbui wordt het water makkelijker opgenomen door de bodem. Dus minder wateroverlast.

Groen is fijn, maar voorkom overlast!

Struiken, heggen en bomen groeien soms zo ver over de stoep, parkeervakken en fietspaden dat het gevaarlijke situaties geeft. Dat is lastig voor mensen die over de stoep lopen of voor fietsers. Daarom is het belangrijk om overhangend groen op tijd te snoeien.

Dus heb je een heg die zo breed wordt dat hij over de stoep hangt? Een boom of struik met overhangende takken? Of ander groen wat over de grens van de tuin groeit? Pak de snoeischaar en snoei terug tot aan de erfgrens. Zo blijven stoepen veilig en toegankelijk. Ook voor mensen met kinderwagens, rolstoelen en rollators.

Biodiversiteit