Huurder aan het woord
29-6-2023

Doorstromen: George en Wil gingen van groot naar klein(er)

Eemnessers George en Wil verhuisden 4 jaar geleden van een groot huurappartement in de vrije sector naar een sociaal huurappartement. Ze leverden ruimte in, maar wonen er met veel plezier. 

5 vragen aan George en Wil

1. Waarom wilden jullie graag kleiner wonen?  

George: “We wilden niet zo zeer kleiner wonen, de vrije sector werd voor ons te duur. Er moest elke maand geld bij en dat kostte ons veel spaargeld.”  

Wil: “Mijn man werd een paar jaar geleden ernstig ziek. Ik was echt bang dat ik het allemaal niet meer zou kunnen betalen. Dat bracht het in een stroomversnelling. We zijn toen op zoek gegaan naar een andere woning. Gelukkig stonden we al heel lang op WoningNet ingeschreven. Maar we hebben wel geluk gehad met deze woning.”  

2. Zijn jullie blij met deze woning? 

Wil: “Absoluut, het is een fantastisch appartement. En voor sociale huur vind ik het heel luxe. Het is natuurlijk wel kleiner dan we gewend waren, maar eigenlijk is dit 3-kamerappartement voor ons groot genoeg. Die extra slaapkamer is wel heel fijn. Die gebruiken we als hobbykamer. Het enige nadeel vinden we het kleine balkon. Dat was voor echte buitenmensen als ons wel even wennen.”   

3. Hoe zit het met energieverbruik?

George: “Er liggen zonnepanelen op het dak. Daar hebben we veel plezier van. Ik hou de opbrengst nauwlettend in de gaten. Dat vind ik leuk. Dat heeft met mijn achtergrond te maken. Ik ben altijd elektrotechnicus geweest. Wij hebben sinds een half jaar een dynamisch energiecontract. Dat betekent dat op sommige uren de stroom gratis is en dat we soms zelfs geld toe krijgen. Op die momenten doen we bijvoorbeeld de was. We weten het pas echt bij de jaarafrekening, maar het staat er goed voor.” 

Van groot naar kleiner in Eemnes

4. En als het winter wordt, verbruiken jullie dan nog steeds zo weinig?

George: “Dat denk ik wel. Vorig jaar betaalden we weinig voor gas en elektra. In de winter verwarmen we de woonkamer met onze elektrische kachel, want elektriciteit is goedkoper dan gas. De zonnepanelen op het dak leveren méér dan wij verbruiken. Iedere dag krijg ik de standen en het verbruik op mijn telefoon en voer ik de gegevens in op mijn computer. Het loont ontzettend om dat te doen.”  

5. Het klinkt alsof jullie het hier naar je zin hebben…

Wil: “Dat klopt. Het is een jonge buurt en al die kinderstemmetjes om ons heen vinden wij wel gezellig. En hier in het gebouw staat er altijd wel iemand klaar om je te helpen. Dat geeft ons een heel gerust gevoel.”  

Ook doorstromen?

Wil je ook van een grote woning verhuizen naar een kleinere woning? Wellicht kan een van onze wooncoaches je daarbij helpen.