In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. Om deze stap naar verduurzaming te zetten passen we als pilot een innovatieve oplossing toe op 20 bestaande woningen aan de Gras-, Klaver-, en Distelmeent.
De Rijksoverheid heeft een subsidie gegeven voor de Hilversumse Meent. Dit valt binnen het landelijk Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). De wijk bestaat voor een groot deel uit koopwoningen en een deel huurwoningen. Samen met gemeente Hilversum, woningcorporatie G&O, netbeheerder Liander en Stichting Hilversumse Meent zijn we op zoek naar duurzame alternatieven voor gas.
We starten met het aardgasvrij maken van een aantal huurwoningen aan de Gras- Klaver-, en Distelmeent. Dat doen we door woningen aan te sluiten op een kleinschalig bronnet. Een bronnet is een duurzame warmtetechniek die De Warmte Maatschappij voor ons aanlegt. Om er zeker van te zijn dat alles optimaal functioneert leggen we dit systeem eerst bij 20 woningen aan. Deze woningen nemen daarmee deel aan onze ‘pilot’. Zijn we tevreden, dan passen we de oplossing toe bij alle woningen aan de Gras-, Klaver-, en Distelmeent.
Vanaf 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Om dat doel te bereiken zijn we onze woningen al aan het verduurzamen en investeren we in duurzame nieuwbouwwoningen. Dit project is hiervan een goed voorbeeld.
Het bronnet haalt warmte uit de bodem en transporteert de warmte doormiddel van water en hete lucht tot in uw woning. Woningen worden zo toekomstbestendig, comfortabeler en met deze verduurzaming is de verwachting dat bewoners minder energiekosten betaalt (afhankelijk van uw huidige energiecontract en gasverbruik).
Na de werkzaamheden worden de woningen verwarmd zonder het gebruik van aardgas. Wanneer bewoners de thermostaat hoger zet komt de extra warmte uit de bodem uit de buurt. Een stuk duurzamer! Dit betekent ook dat we de gasaansluiting onklaar maken en de gasmeter in de woning verwijderen en dat bewoners niet langer op gas koken.
De duurzame warmtelevering van De Warmte Maatschappij is onderdeel van een pilot. Daarom houden we de prestaties, kosten en opbrengsten zorgvuldig in de gaten. We meten of het duurzame warmtesysteem de verwachte prestaties daadwerkelijk levert. De monitoring richt zich op het comfort in de woning, de reactietijd bij een mogelijke storing of andere ervaringen met het nieuwe systeem en De Warmte Maatschappij. Op basis van de resultaten van de monitoring en de ervaringen van de bewoners die meedoen aan de pilot, besluit de Alliantie of we alle 180 woningen van de Gras-, Klaver-, en Distelmeent verduurzamen met de techniek die in de pilot is gebruikt.
Bewoners hebben veel voordeel van deze duurzame oplossing. Zo zijn ze niet meer afhankelijk van de wisselende gasprijzen. De kosten van het warmtenet zijn namelijk vrij constant. De verwachting is dat de energierekening voor bewoners daalt. Dat zal wel per woning verschillen. Dit hangt af van energiecontract en verbruik van de bewoners. Gedrag heeft veel invloed op de rekening, maar bewoners gaan vrijwel zeker op energiekosten besparen. Een ander voordeel is dat met de gekozen oplossing bewoners de woonkamer kunnen gaan koelen bij zomerse temperaturen.
De pilot start met ongeveer 20 woningen. Als bewoners zich enthousiast aanmelden, kan dit wat meer worden. Wanneer de pilot slaagt, sluiten we graag alle 180 woningen aan de Gras-, Klaver-, en Distelmeent aan op het systeem van De Warmte Maatschappij.
In september 2023 starten de werkzaamheden aan de buitenkant van de woningen van de bewoners die zich voor de pilot hebben opgegeven. De werkzaamheden in de woningen zijn naar verwachting in september / oktober.
Woon je aan de Gras-, Klaver-, en Distelmeent en wil je meedoen aan de pilot? Vul het meegezonden belangstellendenformulier in. Hiermee geef je aan dat je graag wil deelnemen aan de pilot om je woning aardgasvrij te maken. Het formulier is meegestuurd met de brochure. Je kunt je ook aanmelden bij Dominique Stam via dstam@de-alliantie.nl.
Kijk ook eens op: www.hilversum.nl/meentaardgasvrij.