Geen status
Verduurzamen
Laatst bijgewerkt 29-5-2024

Molenwijk in Amsterdam

Verbetering en verduurzaming van 5 flats en 3 garages

We gaan de woningen in Molenwijk verbeteren en verduurzamen, door onder andere isolatie en betere ventilatie. Dat is goed voor je gezondheid én voor je portemonnee. De woningen worden aardgasvrij. Dit betekent dat je stadswarmte van Vattenfall krijgt en dat je elektrisch gaat koken. De entrees worden veiliger en we doen ander onderhoud. 

Project

Het plan in het kort
We gaan de woningen beter isoleren. Dit betekent dat je minder last van tocht zult hebben en van geluid van de buren. Ook zorgen we voor betere ventilatie. Dat is goed voor je gezondheid én voor je portemonnee. De woningen worden aardgasvrij. Dit betekent dat je stadswarmte van Vattenfall krijgt en dat je elektrisch gaat koken. Verder maken we veiligere entrees en bergingen in de flats. Ook werken we achterstallig onderhoud weg. Bekijk de brochure Verbeterplan woningen Molenwijk.

Let op: alleen als minimaal 70% van de bewoners akkoord is, kunnen we het plan uitvoeren.

Meedenken
We werken de plannen voor de flats en garages samen met bewoners uit. Dat doen we in 2 projectcommissies: 1 voor de flats en 1 voor de garages. Naast bewoners schuiven ook professionals aan. Zoals de architect, de bouwers en medewerkers van het stadsdeel. Een onafhankelijke bewonersondersteuner van !Woon begeleidt beide commissies. En de bewonerscommissie Molenwijk ziet toe op het proces. De projectcommissie van de flats startte op 30 april 2019. Die van de garages op 9 mei 2019.

Duurzaamheid
Vanaf 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Om dat doel te bereiken zijn we onze woningen al aan het verduurzamen en investeren we in duurzame nieuwbouwwoningen. De renovatie en verduurzaming van de Molenwijk is hier een goed voorbeeld van.

Benieuwd welke werkzaamheden we uitvoeren?
Bekijk de video!

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Stand van zaken project

Kort geleden is duidelijk geworden dat niet 70% van de bewoners in de Molenwijk heeft ingestemd met de aanpak van hun flat. 70% van de bewoners moest akkoord zijn, om de uitvoering van het plan te kunnen doen.

De afgelopen jaren hebben wij hard gewerkt aan een voorstel om de vijf flats in de Molenwijk te verbeteren en te verduurzamen en de overstap te maken van gas naar stadswarmte. We deden ons uiterste best om een aantrekkelijk voorstel te maken, maar er blijkt toch onvoldoende draagvlak te zijn onder de bewoners. Dit betekent dat wij nu niet aan de slag kunnen.

Wij zijn teleurgesteld over deze uitkomst en vinden dit vooral heel jammer voor die bewoners die graag de stap wilden zetten naar verduurzaming en verbetering van hun flat. Wij gaan nadenken over de volgende stap.

Woningen

In het Technisch Plan lees je wat we in je woning gaan doen. In het Sociaal Plan vind je meer informatie over vergoedingen, en hulp begeleiding. Wil je een kijkje nemen in de modelwoning op Rosmolen 2? Dat kan iedere dinsdag tussen 10.00 en 11.30 uur.

Vergoeding overlast

Een verbouwing is niet niets. Er komt veel op je af. En je krijgt te maken met overlast. Daarvoor zijn er verschillende vergoedingen.
Bedrag Wat Voor wie
€ 658 Ongemak en herinrichtingskosten

Voor iedereen *

€ 1.000

Aanschaf en aansluiting nieuw kooktoestel en pannenset

Voor iedereen *

  of  
€0,- Je ontvangt geen vergoeding en kiest een kooktoestel met pannenset van de Alliantie. Deze wordt geleverd en geïnstalleerd door de Alliantie  
€ 222,99 per jaar

Tegemoetkoming jaarlijks vastrecht Vattenfall

Voor iedereen *

€ 50 per dag

Vergoeding na 14 kalenderdagen werkzaamheden in de woning

Voor iedereen  *

€ 50 per dag ‘Even weg uit huis’-vergoeding Voor uitzonderlijke situaties.
€ 9,60 per dag

Vergoeding voor extra energieverbruik

Voor gebruikers van een noodkachel.

* Met ‘iedereen’ bedoelen we: alle hoofdhuurders van de 5 flats. De genoemde bedragen zijn prijspeil 2022, alleen de vergoeding voor ongemak en herinrichtingskosten is prijspeil 2023.


Parkeren 

We willen ook 3 parkeergarages vernieuwen. Het gaat om de garages:

 • Molenaarsweg 1: de garage tussen de Handmolen en de Paltrok;
 • Stellingweg 13: de garage bij de Tjasker en de Wipmolen;
 • Stellingweg 355: de garage bij de Rosmolen en de Schipmolen.

Het plan voor de garages moeten we nog verder uitwerken. Dat doen we samen met bewoners uit de project- en bewonerscommissie.

Betaald parkeren
Het is betaald parkeren voor bezoekers in de Molenwijk. De eerste 2 uur zijn gratis, maar daarna geldt een tarief van € 1,10 per uur. Er geldt een maximum van € 9 per dag.

Op het terrein bij de Handmolen, Paltrok, Grondzeiler en Bovenkruier geldt hetzelfde tarief. Wel is er een ander parkeersysteem. Lees hier hoe dit werkt. Meer informatie vind je ook op de websites van Parkbee en Mobypark.

Parkeerplek huren
Als er plek is, dan kunnen bewoners een parkeerplek huren in 1 van de garages. Een parkeerplaats in de garage kost € 45,53 per maand. Heb je interesse? Mail dan naar parkeren@de-alliantie.nl.

Planning

We willen in het voorjaar van 2024 starten met de Handmolen. Per flat zijn we ongeveer een half jaar bezig met verbeteren en verduurzamen. We gaan uit van deze volgorde:

 • Handmolen: start voorjaar 2024 - klaar najaar 2024
 • Paltrok en Schipmolen: start najaar 2024 - klaar voorjaar 2025
 • Rosmolen en Watermolen: start voorjaar 2025 - klaar najaar 2025

Veelgestelde vragen

 • Is het zeker dat het plan doorgaat?
  De Alliantie voert het plan graag uit. Maar we kunnen dat pas doen, als minimaal 70% van de huurders akkoord gaan met het plan. In het voorjaar van 2023 vragen we je daarom om je mening. Die is belangrijk! Zegt 70% of meer van de huurders 'ja' tegen het plan? Dan kunnen we beginnen. 
 • Wat gaat er in de woningen gebeuren?
  In dit Technisch Plan staat wat er gaat gebeuren. Wil je weten hoe je woning eruit gaat zien?  Kom dan naar de modelwoning aan de Rosmolen 2. 
 • Hoe lang zijn de bouwvakkers bezig in de woningen en de flat?
  We gaan er nu vanuit dat we 12 werkdagen in de woning aan het werk zijn. Daarnaast ook nog 3 werkdagen op je balkon. In totaal zijn we ongeveer 6 maanden in de flat aan het werk. Dit is inclusief bergingen en entree.
 • Ik heb gezondheidsproblemen en kan niet in mijn huis blijven, als de bouwvakkers aan het werk zijn. Wat nu?
  Voordat de werkzaamheden beginnen, gaan we samen met de bouwvakkers bij iedereen langs. Dan bespreken we je persoonlijke situatie en kijken we samen naar oplossingen. Er zijn bijvoorbeeld 'rustwoningen' en vergoedingen om even uit huis te zijn. Die zijn bedoeld voor bewoners die niet in hun woning kunnen blijven tijdens de werkzaamheden (bijvoorbeeld vanwege een medische indicatie).
 • Krijg ik een vergoeding, bijvoorbeeld voor de overlast of voor nieuwe pannen?
  Ja, daarover hebben we afspraken gemaakt met de bewoners- en projectcommissie. Zie ook het kopje ‘Woningen’ en dan de alinea ‘Vergoedingen. Alle afspraken staan in het Sociaal Plan. We volgen hierbij de 'Amsterdamse Kaderafspraken'.
 • Waarom wil de Alliantie de flats aardgasvrij maken?
  Aardgas zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot. En daarmee voor de opwarming van de aarde. We zorgen er graag samen met onze huurders voor dat we een schonere aarde achterlaten voor onze kinderen, kleinkinderen en hún kinderen. Daarom maken wij woningen graag comfortabeler, energiezuiniger én aardgasvrij. Dat doen we het liefst in 1 keer, zodat we onze huurders maar 1 keer hoeven lastig te vallen.
 • Hoe zit het eigenlijk met de andere flats?
  Woningcorporatie Eigen Haard is begonnen met de verbetering van de Bovenkruier en de Stellingwegflat. In de andere flats (met koop- en huurwoningen) maken de VvE's plannen. 

Impressies en foto's

Molenwijk boven aanzicht
Interesse en contact

Interesse en contact

Heb je een vraag? Kijk dan bij veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Mail dan naar molenwijk@de-alliantie.nl.

Meer informatie vind je ook op de website van gemeente Amsterdam of op de website van de Molenwijk.