Geen status
Nieuwbouw
Voorrang huurders
Laatst bijgewerkt 29-5-2024

Trompenburgstraat en Kromme Mijdrechtstraat

Sloop, nieuwbouw en verbeteren van de Rijnbuurt

Aan de Trompenburgstraat 12-18 stond de oude fabriekshal van de vroegere Spyker autofabriek. Later kwam hier de doe-het-zelf-zaak Praxis. De fabriekshal en de bovenliggende appartementen zijn gesloopt vanwege de slechte fundering en omdat ze niet meer voldeden aan de moderne eisen. De Praxis komt (kleiner) terug. Zo ontstaat er ruimte voor hofwoningen voor oudere mensen. De nieuwbouwwoningen worden duurzaam en de woningen aan de Trompenburgstraat worden levensloopbestendig met een lift.

Project

Nu zijn er 27 verouderde portiekwoningen en een winkelruimte. In 2013 hebben we de fundering van de woningen voor een deel gerepareerd. We wisten toen al dat een volgende (herstel)actie nodig zou zijn. In de zomer van 2019 ontstond het renovatieplan waarbij naast het vernieuwen van de balkons aan de achterkant ook extra galerijen en een lift worden toegevoegd. Door de lift worden de woningen levensloopbestendig. Ook kunnen we op de bestaande zolderverdieping 7 extra woningen maken. De bergingen worden verplaatst naar de begane grond bij de centrale hal.

Begin 2021 hebben we van de gemeente gehoord dat we het gebouw aan de Trompenburgstraat 12-18 ook mogen slopen en nieuwbouwen. Dit levert een nog beter plan op. De woningen aan de Kromme Mijdrechtstraat gaan we ook aanpakken.

Onder de woningen en in het binnenterrein ligt de Praxis bouwmarkt. Het plan voor de winkelruimte is dat deze ook wordt gesloopt en nieuw gebouwd. De winkelruimte wordt straks een stuk kleiner. Een deel van het binnengebied tussen de woningen komt daardoor vrij. Daar willen we na het saneren van de ondergrond 14 nieuwe hofwoningen bouwen voor senioren. De woningen krijgen een groen dak en de tuin van het hof zal klimaatbestendig worden ontworpen (o.a. regenwateropvang). De goedereningang van de Praxis aan de Kromme Mijdrechtstraat wordt de entree naar dit hof. 

 • De bestaande woningen worden vernieuwd aan de Kromme Mijdrechtstraat. Aan de Trompenburgstraat worden woningen gesloopt en opnieuw gebouwd.
 • Het werk kan niet gedaan worden als de bewoners er zijn. Zij verhuizen daarom (tijdelijk) naar een andere plek. Een deel van de bewoners zal ergens anders gaan wonen. Ook zijn er bewoners die na een verblijf in een wisselwoning terugkomen als de woningen klaar zijn.
 • De 28 woningen aan de Trompenburgstraat worden levensloopbestendig met een lift.
 • Er komen 14 nieuwbouw hofwoningen in het binnenterrein.
 • De woningen worden aardgasvrij. De bewoners koken straks niet meer op gas en de woningen worden op een andere manier verwarmd.
 • Het gebouw wordt duurzaam vernieuwd, de gevels worden geïsoleerd en tussen de woningen komen geluidswerende voorzieningen.
 • De lage daken in het binnenterrein krijgen voor een groot deel groene Sedum beplanting.

Aan deze informatie kun je geen rechten ontlenen.

Opdrachtgever de Alliantie Amsterdam
Architect Addis Architectuur Haarlem
Aannemer De Nijs Warmenhuizen

 

Woningen

Er zijn in totaal 48 huurwoningen als het project klaar is:

 • 28 nieuwbouwappartementen (2-kamer) aan de Trompenburgstraat (21 met een sociale huurprijs, 7 met een middensegment huurprijs)
 • 6 appartementen (2-3-kamer) aan de Kromme Mijdrechtstraat (sociale huur)
 • 14 nieuwbouw hofwoningen (2-kamer) bestemd voor senioren (55+, geen inwonende kinderen)

We bieden geen parkeerplaatsen aan. Meer informatie over parkeren op openbaar terrein vind je op de website van de gemeente Amsterdam.

Doelgroep

De huurwoningen zijn bestemd voor:

 • woningzoekenden in de sociale huur
 • woningzoekenden in de middensegment huur
 • senioren (55+, geen inwonende kinderen)

Voorrang op woning

Mensen die een sociale huurwoning achterlaten, hebben voorrang op de middensegment huurwoningen.

Planning

 • Januari/februari 2024: Bodemsanering.
 • Maart 2024: Bouwrijp maken en infra.
 • Eind 2025: Oplevering woningen en winkelruimte.

Impressies en foto's

Trompenburgstraat
Trompenburgstraat gebied renovatie
Interesse en contact

Interesse en contact

De verhuur start naar verwachting eind 2025. De sociale huurwoningen bieden we aan via Woningnet. De middensegment huurwoningen komen op de-alliantie.nl/ik-zoek.

Vragen over het project? Mail ons op trommij@de-alliantie.nl

Informatiebrieven