Voorrang voor huurders

zo zit dat

Huurders hebben bij ons een streepje voor. Als je van een sociale huurwoning naar een middensegment of vrijesector huurwoning wil verhuizen bijvoorbeeld. Maar ook als je wil kopen. Hoe zit dat?

Waarom voorrang?

Wij willen zoveel mogelijk mensen een passende woning bieden. Door sociale huurders voorrang te geven om door te stromen, maken we dit mogelijk. We helpen jou de stap naar een grotere huurwoning of koopwoning te zetten. Jij laat een sociale huurwoning achter voor mensen die deze nodig hebben. En zo helpen we meer mensen aan een woning die past bij hun situatie.

Wanneer krijg je voorrang?

Van sociale huur maar middensegment

Van sociaal naar middensegment

Je krappe sociale huurwoning verruilen voor een grotere middensegment woning? Laat je sociale huurwoning* achter en je krijgt voorrang op anderen.

Van sociale huur naar vrijesector

Van sociaal naar vrijesector

Ben je toe aan een grotere en meer duurzame woning? Huurders van een sociale huurwoning* krijgen voorrang op andere geïnteresseerden.

Van sociale huur naar koop

Van huur naar koop

Bied je minimaal de vraagprijs van een koophuis en ben je huurder van een sociale huurwoning*? Grote kans dat jij de koper bent.

* Voorrang geldt alleen als je een zelfstandige woning achterlaat. Een woning met eigen toegang en eigen keuken en toilet.

Dit zijn de voorrangsregels

Wie krijgt voorrang en wie volgt daarna?

  1. Huurders van de Alliantie die door sloop of renovatie hun woning moeten verlaten.
  2. Huurders van de Alliantie die een sociale huurwoning achterlaten. Let op: AmersfoortNijkerk en Eemnes hebben eigen voorrangsregels.  
  3. Sociale huurders van andere woningcorporaties die een sociale huurwoning achterlaten in een gemeente waarin de Alliantie werkzaam is. In de regio Amsterdam hebben alle sociale huurders voorrang, ook als je een woning achterlaat in een gemeente waar de Alliantie niet zit.  
  4. Huurders van de Alliantie die een middensegment huurwoning achterlaten.  
  5. Andere geïnteresseerden. 

Goed om te weten bij koop

Bij een bieding onder de vraagprijs van de woning vervallen de voorrangsregels. In dit geval beschouwen we de bieder als een ‘andere geïnteresseerde’ (categorie 5). Zijn er in een categorie gelijke biedingen, dan krijgen alle kandidaten in die categorie eenmalig de kans om een nieuw bod uit te brengen.  

Spelregels

Huur je en wil je gebruik maken van de voorrangsregels? Dan gelden er spelregels voor kopers. Er zijn ook spelregels voor huurders.

Huurders met voorrang vertellen

Gebruik maken van onze voorrangsregeling?

Stel een woningalert in en ontvang updates per mail. Vergeet niet bij je makelaar aan te geven dat je een huurder bent en gebruik wilt maken van de voorrangsregels.

Heb je een vraag?

Bekijk de veelgestelde vragen over kopen of huren met voorrang en over doorstroming. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.