Senang

Senang ligt in de Indische buurt in Amsterdam Oost. Een gezellige buurt met veel (culturele) voorzieningen, dichtbij het centrum.

Algemeen

Senang ligt in de Indische buurt in Amsterdam Oost. Het is een aantrekkelijke en gezellige buurt met veel (culturele) voorzieningen, dichtbij het centrum van de stad. 

Senang (voorheen: AQ16)

Senang is een nieuwbouwproject. Het is een gesloten woonblok aan de Borneo-, Madura- en Sumatrastraat. Het gebouw dat er stond is gesloopt. Een klein deel van de bewoners die hier woonden, verbleven tijdelijk in een wisselwoning en hebben nu een nieuw thuis gevonden in Senang. De overige bewoners hebben ervoor gekozen om eerder te verhuizen, vaak naar een ander (nieuwbouw)project in de Indische buurt.

Senang heeft 118 huurwoningen: 83 sociale huurwoningen en 35 middensegment huurwoningen. Op de hoeken van het gebouw bevinden zich drie bedrijfsruimten. De woningen op de begane grond hebben een voordeur aan de straat. De woningen op de verdiepingen daarboven zijn te bereiken met een lift en hebben aan de achterkant een voordeur aan de galerij. Het gebouw heeft drie trappenhuizen met elk een lift. Het gebouw is daarom geschikt voor ouderen. Ook hebben we één rolstoelgeschikte gezinswoning gemaakt (sociale huur).

Informatie over de woningen

Woonwijzer

Duurzame woningen

Senang heeft een gemeenschappelijke kijktuin. De woningen zijn heel duurzaam. Er is geen gasaansluiting. De warmte voor de verwarming en warm water komt van een collectieve warmte-koude-opslag (WKO). Ook is er een warmte terugwin installatie (WTW) voor de ventilatie van de woningen. Daarnaast is er driedubbel glas en ligt het dak vol zonnepanelen.

De naam 'Senang'

'Senang', zo heet dit gebouw niet voor niets.  Senang betekent prettig, comfortabel, aangenaam in het Indisch. Het verwijst naar een gebouw en een buurt waar de bewoners zich Senang kunnen voelen.

Planning

De nieuwe woningen zijn in juli 2022 opgeleverd.

Opdrachtgever De Alliantie Amsterdam
Architect M3H Amsterdam
Aannemer Vink Bouw  

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden.

Woningen en parkeren

De Alliantie biedt verschillende soorten huurwoningen aan in Senang:


83 sociale huurwoningen

  • 73 tweekamerappartementen
  • 7 driekamerappartementen
  • 2 vierkamerappartementen
  • 1 vierkamer rolstoelwoning

35 middensegment huurwoningen

  • 18 driekamerappartementen
  • 17 tweekamerappartementen

De huurprijzen voor de middensegment woningen liggen tussen de € 850 en €1050 per maand (prijspeil 2021).

Daarnaast komen er drie bedrijfsruimten met een gebruiksoppervlak van gemiddeld 72m2.

De woningen zijn inmiddels klaar en verhuurd!

Toewijzing
Een klein deel van de sociale huurwoningen is toegewezen aan huurders die al in het gebouw woonden. De overige sociale huurwoningen bieden we aan via Woningnet. Om te kunnen reageren op woningen, moet je ingeschreven staan bij Woningnet. https://www.woningnet.nl/

Ben je geïnteresseerd in de middensegment huurwoningen? Kijk dan op www.benopzoek.nl en registreer je daar. Zo blijf je op de hoogte van het aanbod van de Alliantie.

Fietsenberging
Op de begane grond vind je vier gemeenschappelijke bergingen met fietsplaatsen voor elke woning. De ingangen van de fietsenbergingen zijn naast de trappenhuizen. Er zijn geen individuele bergingen buiten de woning.

Parkeren
Er is geen parkeergarage bij Senang. En let op: de gemeente geeft geen parkeervergunningen voor parkeren op straat. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente Amsterdam.

Impressies

De nieuwbouw wordt een gesloten blok. M3H architecten heeft een ontwerp gemaakt dat aansluit bij de vooroorlogse bouw in de buurt. De uitwerking is modern met aandacht voor details. 

Verhuurtekeningen

Bouwhekken

De bouwhekken van Senang waren/zijn de meest veelzijdige bouwhekken ooit! Dat is vooral te danken aan de buurtbewoners. Regelmatig liepen zij bijvoorbeeld met gieters om de planten van de “groene bouwhekken” te verzorgen. Aan de Madurastraat zijn de hekken opgesierd door een kunstproject vanuit Nowhere (project talentontwikkeling met gedichten en tekeningen). Ook zijn er spontaan kunstwerken geplaatst door een betrokken buurtbewoonster: Tati Ursepuny. Het doek (met bewoners uit de Indische buurt en Senang in vele talen) aan de Borneostraat is ontworpen door Rick Hofmans, bewoner en ondernemer aan de overkant van Senang.

Vernieuwing Indische Buurt

Senang is het laatste project van onze uitgebreide vernieuwingsopgave van 1.850 woningen.

In 2002 begon de Alliantie, in samenwerking met stadsdeel Oost, met de vernieuwing van haar woningen en het verbeteren van de buurt. Vijf jaar later sloten we samen met de andere corporaties een 'Convenant' met het stadsdeel. Hierin staan afspraken over het opknappen van de buurt. We hebben sindsdien veel gebouwen opgeknapt en vernieuwd. De gemeente pakte de openbare ruimte aan.

Sinds iedereen de schouders eronder heeft gezet, verandert de buurt in positieve zin. De tevredenheid van de inwoners over de buurt neemt elk jaar toe. In de jaarlijkse peiling van de gemeente Amsterdam blijkt dat de bewonerstevredenheid nu een van de hoogste van de stad is.

Wil je meer weten over onze aanpak van de Indische Buurt? Kijk dan hier!