De Vrijheid - IJburg

In De Vrijheid-IJburg op Centrumeiland komen 59 sociale huurwoningen van de Alliantie.

De Vrijheid staat op Centrumeiland op IJburg, en wordt omringd door het IJmeer. Het eiland is ongeveer zo groot als 23 voetbalvelden. Het wordt een groene, duurzame stadswijk. In totaal komen er zo’n 1.500 woningen, waarvan 20% sociale huurwoningen. Verder komen er vrije sectorhuur- en koopwoningen. Veel daarvan zijn 'zelfbouwkavels'. Bewoners of bewonersgroepen bouwen hier hun eigen droomwoning.

De woningen in De Vrijheid zijn naar verwachting eind februari/begin maart 2022 klaar.

Nog niet af

De eerste bewoners zijn in 2020 op Centrumeiland komen wonen. Er wordt de komende jaren nog druk gebouwd op het eiland. Hou dus rekening met bouwgeluiden en bouwverkeer! Het betekent ook dat veel voorzieningen nu nog niet klaar zijn. De bedoeling is dat er (kleine) buurtwinkels, een school, kinderopvang en horeca op het eiland komen. Sommige komen misschien eerst in een tijdelijk gebouw. Ook komen er kantoren/bedrijven en staan er speelplekken gepland, voor kinderen in diverse leeftijden. Daarnaast komt er een jeugdcentrum voor jongeren van 10-18 jaar.

Vertraging
Liander is de Netbeheerder in de regio Amsterdam. Zij is verantwoordelijk voor het leggen en onderhouden van kabels aan het energienetwerk. Wereldwijd zijn er momenteel leveringsproblemen van bepaalde grondstoffen en materialen. Ook Liander heeft last van deze leveringsproblemen. Hierdoor kan ze de woningen in het complex ‘de Vrijheid’ momenteel niet aan het energienetwerk aansluiten. Dit betekent dat de woningen later dan gepland verhuurd worden. Wij verwachten in week 16 meer duidelijkheid te ontvangen (18 t/m 22 april).

Autoluw

Goed om te weten is dat Centrumeiland een autoluw gebied is. De gemeente verstrekt geen vergunningen om op straat te parkeren.

Opdrachtgever

de Alliantie

Amsterdam

Architect

Faro Architecten

Arnhem/Lisserbroek

Aannemer

Hillen & Roosen

Amsterdam

 

Sociale huurwoningen in De Vrijheid

De Vrijheid ligt aan de Quasibastraat en Virginiastraat, twee belangrijke verzetsstrijders tijdens de koloniale overheersing. Daarom noemen we het woongebouw “De Vrijheid”.

De woningen

In De Vrijheid komen 59 sociale huurwoningen van de Alliantie:

3 x 5 kamerwoning

2 x 4 kamerwoning

46 x 3 kamerwoning

8 x 2 kamerwoning

Gemiddeld zijn de woningen 71 m2 BVO.

De woningen op de begane grond zijn bereikbaar vanaf de straatzijde en hebben een privé achtertuin. De overige woningen zijn galerijwoningen en met lift bereikbaar. Zij hebben een buitenruimte aan de galerijen.

Huurprijs

De huurprijs van deze woningen ligt onder de eerste aftoppingsgrens van € 633,- (prijspeil 2021). De servicekosten van de woningen zijn circa € 70,- per maand.

Een vaste warmteleverancier

Eteck levert de warmte, warm tapwater en verkoeling voor de woningen. Huurders moeten zich hier zelf voor aanmelden bij Eteck. Meer informatie kun je vinden op de website van Eteck.

Toewijzing

De meeste woningen in De Vrijheid worden aangeboden via Woningnet.

Regels voor het binnenterrein

De Vrijheid ligt aan een gemeenschappelijk binnenterrein. We delen het met de andere eigenaren. Over het gebruik van het binnenterrein maken we samen nog afspraken, die we vastleggen in een huishoudelijk reglement. Zodra het reglement bekend is, informeren we onze huurders in De Vrijheid erover.

Parkeren

Centrumeiland is een autoluw gebied. De gemeente geeft geen vergunningen voor parkeren op straat uit.

Op het binnenterrein van De Vrijheid komen 9 parkeerplaatsen van de Alliantie. De huurprijs van een parkeerplek is €67,83 per maand. De parkeerplekken worden in eerste instantie gekoppeld aan de grootste woningen. Als deze huurders niet geïnteresseerd zijn in een parkeerplek, dan wijzen we de plekken toe aan andere huurders (op basis van: wie het eerst komt, wie het eerst maalt). Hou er dus rekening mee dat parkeren niet mogelijk is!

 

E-Bike Pilot.

Bij bewoning kunt u deelnemen aan een e-bike pilot. Bestaande uit een probeeraanbod van twee maanden, waarbij u onder begeleiding gratis een e-bike kunt uitproberen. We vertellen u hier graag meer over tijdens de informatiebijeenkomst.

Impressies

De wijk

Meer informatie over de wijk vind je bijvoorbeeld op Hallo Centrumeiland of op de site van de gemeente.

Filmpjes en downloads

We kunnen ons voorstellen dat je wel heel benieuwd bent hoe de woningen eruitzien, en waar je bijvoorbeeld een bank of een tafel kunt neerzetten. Deze filmpjes geven een indruk van de indeling en grootte van de woningen:

Type A0

Type A1

Type B0

Type B1

Type E

Type G

Type H

 

Verhuurtekeningen per woningtype:

Type AO

Type A1

Type B0

Type B1

Type C

Type D

Type E

Type F

 

Verhuurtekeningen

 

Veel gestelde vragen