Passend wonen
13-3-2024

Jubilerende Molendijkflat krijgt pentekening van Amersfoortse illustrator

Onthulling muurtekening Molendijkflat

Op 12 maart 2024 vierden we het 46-jarig bestaan van de Burgemeester Molendijkflat met de onthulling van een pentekening van de Amersfoortse illustrator Lex van Elten. Samen met Rob de Graaf van de bewonerscommissie, voormalig huismeester en bewoner van de Burgemeester Molendijkflat Wim Treffers en Alliantie-directeur Joan van der Burgt onthulde hij met een ferme ruk de pentekening.  

Skyline van Amersfoort

De Burgemeester Molendijkflat met 165 appartementen is gebouwd in 1978. De Alliantie deed de bewonerscommissie van het gebouw net voor corona het aanbod om voor het 40-jarig bestaan een cadeau uit te zoeken. Dat werd een pentekening van Lex van Elten. De Amersfoortse illustrator maakte voor de jubilerende Burgemeester Molendijkflat een speciale skyline van Amersfoort. De pentekening hangt in de entree van het gebouw. Voormalig huismeester en bewoner Wim Treffers: “ik vind het een prachtige pentekening en Lex heeft het fantastisch gedaan. Vooral dat ons gebouw is opgenomen in the skyline van Amersfoort.”

Het gebouw

De Amersfoortse Molendijkflat ligt in de wijk Rustenburg en is een flat met ongeveer 300 veelal oudere bewoners. De onderste woningen hebben allemaal een eigen tuintje, die door een beukenhaag gescheiden is van het gezamenlijke groen. De flat is in 2020/2021 verduurzaamd. Het gebouw kreeg duurzame installaties, zoals hybride warmtepompen voor verwarming en voor de warmwatervoorziening. Het resultaat is dat 90% van het jaar de installatie full-electric werkt. De hybride installatie zorgt ervoor dat ook op koude dagen het binnen aangenaam warm is. De Burgemeester Molendijkflat is het eerste flatgebouw in Amersfoort dat dag en nacht gebruik kan maken van groene energie. Het gebouw kreeg in december 2022 een slimme batterij, die opgewekte zonne-energie opslaat en aan woningen kan leveren als de zon niet schijnt. Een continu gebruik van het elektriciteitsnet is daardoor niet meer noodzakelijk.