Nieuws
3-7-2024

Hoe werkt de Wet betaalbare huur?

Hoe werkt de Wet betaalbare huur

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Deze wet zorgt ervoor dat huurprijzen niet te hoog worden. Bovendien verandert door de wet de grens van de woningwaarderingspunten. Dit zijn de punten die een woning krijgt om de maximale huur te bepalen.

Wat verandert er aan het woningwaarderingssysteem?

Iedere woning krijgt punten voor kwaliteit. Bijvoorbeeld voor het aantal vierkante meters, het energielabel en of er een tuin of balkon is. De hoogte van het aantal punt bepaalt de maximale huurprijs. Dat was al zo voor woningen tot en met 143 punten. Deze grens gaat omhoog naar 186 punten. Dit betekent dat ook woningen in het middensegment een maximale huurprijs krijgen. De Alliantie houdt hier rekening mee.

Wat betekent de wet voor jou?

Of er iets verandert aan jouw huurprijs hangt af van het type huurcontract. Als je woning 144 tot en met 186 punten heeft, is het een middensegment woning. Voor huurders met een middensegment huurcontract of een vrije sector huurcontract verandert er voor nu niets. Het verandert pas als je een nieuw huurcontract aangaat. Dan moeten we ons aan de maximale huurprijs houden die past bij het aantal punten van de woning.

Heb jij een sociaal huurcontract met een netto huurprijs die hoger is dan de maximale huurprijs, maar lager dan € 879,67? In dit geval gaat je huurprijs omlaag. Deze huurders ontvangen automatisch bericht. Dit zal uiterlijk 1 januari 2025 zijn.