Huurder aan het woord
10-1-2024

Verhalen Vrijdag met Sarina  

'Deze duurzame woning is een lot uit de loterij'

Op 5 december 2023 kreeg Sarina de sleutel van haar nieuwe sociale huurwoning. Het appartement op Cruquiuseiland in Amsterdam voelt echt als een cadeautje. “De locatie is perfect, de voorzieningen in de wijk zijn uitstekend, mijn woning is groener dan groen en het uitzicht is fantastisch.”  

Zoektocht naar sociale huur 

Op de kop af 17 jaar stond Sarina ingeschreven op WoningNet. Al die tijd lukte het haar niet om te huren via een woningcorporatie. Tot 3 jaar geleden huurde ze een woning in Amsterdam Nieuw-West van een particuliere vastgoedondernemer. “Ik woonde in een sociale huurwoning, maar het voelde allesbehalve sociaal. Er kwamen allerlei kosten bij. Hiervoor hadden we een zogenaamd dienstencontract. Nadat de rechter dit contract verbood, verhoogde de huurbaas de servicekosten. Die gingen van ongeveer € 50 naar € 106 per maand. Dat is een verdubbeling!” Sarina wilde daar zo snel mogelijk weg. Ze keek dagelijks op WoningNet in de hoop een passende en betaalbare woning te vinden.   

Lot uit de loterij 

Haar zoektocht begon bij een 3-kamerappartement. Ze reageerde op verschillende woningen, maar werd niet ingeloot. Haar nieuwe woning aan de Wielladerstraat heeft 2 kamers. “Toch reageerde ik op deze woning. Oké, er is 1 kamer minder. Maar daar tegenover staat een duurzame woning met een prachtig uitzicht. Er werden 9 woningen geadverteerd waarop ik kon reageren. Ik stond op de 9e plek, maar geloofde pas echt dat dit mijn nieuwe woning werd toen ik het huurcontract ondertekende. Volgens mij waren er voor deze 9 woningen ruim 100 kandidaten.” Voor Sarina is deze woning een lot uit de loterij. “Kijk naar dit uitzicht, dit verveelt toch nooit.”  

Sarina trots bij de entree van haar nieuwe huis

Een dorp in Amsterdam 

Sarina is nog druk aan het schilderen in haar nieuwe huis. Toch weet ze al precies hoe ze haar kamer gaat inrichten. “Als ik op de bank zit, wil ik van het uitzicht genieten. Deze woonkamer is mijn favoriete plek. Hier kom ik tot rust. Mijn raam is bijna een soort openhaard. Je kijkt alleen niet in de vlammen, maar naar de bootjes.”  
Het is niet alleen haar woning waar Sarina blij van wordt. Ook de wijk is geweldig. “De supermarkt is binnenkort om de hoek, het openbaar vervoer is prima en met de fiets ben je zo in het centrum. Tegelijkertijd is het hier heel rustig. Het is een eiland, waardoor je hier alleen komt als je hier moet zijn. Daardoor voelt dit als een dorp in Amsterdam.” 

Duurzaam wonen 

Sarina is duurzaam en heeft groene idealen. Wat dat betreft zit ze goed op Cruquiuseiland. Alle woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd en allemaal aangesloten op een WKO-installatie. Dit betekent dat de huizen verwarmd én gekoeld worden met bodemenergie. “We moeten zuinig zijn op onze planeet. Ik probeer mijn leven zo groen mogelijk in te richten. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik geen vlees en vis eet. Mijn duurzame woning sluit perfect aan op mijn idealen.” Ook verschillende buurtinitiatieven zijn heel duurzaam. “Net voor de feestdagen was er een Kerst Weggeefwinkel op het eiland. Verder kon je hier een kerstboom huren uit een speciaal bomenbos. Prachtige initiatieven. Ik voel me hier helemaal thuis.” 

Mijn duurzame woning sluit perfect aan op mijn idealen.
Dit uitzicht verveelt nooit
Deze duurzame woning past bij mij