Huurder aan het woord
1-5-2023

Nieuwe start voor echtpaar 

“Dit appartement is echt van ons samen”

Piet Overliese en Jannie van de Steeg leerden elkaar 4 jaar geleden kennen op de bowlingclub. De vonk sloeg over en 2 jaar later trouwde het stel. Het betekende een nieuwe start in een prachtig appartement op de 6e verdieping van de woontoren Kaapstad in Almere Duin.  

“Piet wilde het liefste op de bovenste verdieping wonen”, begint Jannie enthousiast te vertellen. “Nou, mij niet gezien. Ik heb last van hoogtevrees. De 6e verdieping is voor mij echt de max. Toen we hier net woonden, stond ik gewoon te trillen op het balkon. Daar heb ik nu gelukkig geen last meer van. Alleen als ik de ramen lap. Dan denk ik nog wel eens: ‘Wat is dit hoog, niet naar beneden kijken.’ Nu geniet ik eigenlijk vooral van het prachtige uitzicht.” Op een heldere dag ziet het stel Amsterdam liggen. En ook het uitzicht op het stadsstrand en de haven spreekt tot de verbeelding.

 

In hetzelfde schuitje

Piet en Jannie verloren hun partner allebei aan dementie. Voor Jannie is dat 13 jaar geleden. Piet verloor zijn eerste vrouw in 2017. “Mijn vrouw zat 1 jaar in een instelling voor dementerende ouderen. Ik kwam daar iedere dag. We deden altijd alles samen. Waren al 55 jaar bij elkaar. En dan ineens ben je alleen. Dat viel me heel zwaar.” Jannie vult aan: “We hebben hetzelfde meegemaakt. Daardoor begrijpen we elkaar heel goed. Dat is fijn.”

Na het overlijden van zijn vrouw leren Piet en Jannie elkaar kennen. “Ik was doodgegaan van verdriet en eenzaamheid”, vertelt Piet. “Mijn kinderen kwamen wel iedere dag langs, maar als ze weggingen zat ik toch weer alleen.” Op de vraag of Piet dan de eerste stap zette in de relatie moet hij lachen. “Nee joh, daar ben ik veel te verlegen voor.”

Almere Duin

Een nieuwe start

Het was Jannie die de eerste stap zette. “Ik vertelde mijn dochter dat ik een leuke man had ontmoet op de bowlingclub. Ze zei meteen nodig hem een keertje uit. Ik weet nog dat ik dacht: nee joh, dat doet hij maar.” Toch raapte Jannie de moed bijeen en nodigde Piet uit voor een kopje koffie. Daarna bloeide de liefde langzaam op. In die tijd kreeg Piet deze prachtige woning aangeboden. “Ik stond al 13 jaar ingeschreven bij WoningNet”, vertelt hij. “Ik woonde in een koopwoning. Jannie was net bij me ingetrokken, omdat er bij haar in het gebouw corona uitbrak. Dit appartement kwam op het juiste moment. Het betekende voor ons een nieuwe start. Een eigen plek voor ons samen.”

Dit appartement betekende voor ons een nieuwe start. Een eigen plek voor ons samen

Nooit meer weg

In maart 2021 kreeg het stel de sleutel van hun 3-kamerappartement. Vooral Piet moest in het begin wel wennen. “Ik kwam uit een woning met veel ruimte. Dit is een stuk kleiner. Als er bezoek kwam, zei ik altijd: ‘Het is maar klein hoor…’. Dat mag ik van Jannie niet meer zeggen”, vertelt hij lachend. Het is ook niet nodig, want inmiddels is ook Piet helemaal gewend. “Er is hier altijd wel wat te beleven. Je hebt strand, mooie wandelpaden en gezellige terrasjes. En de winkels zitten op de begane grond. Je hoeft niet eens naar buiten om daar te komen. Het is hier fantastisch. Ik hoef nooit meer weg. Denk dat ze me hieruit moeten dragen, maar dat duurt hopelijk nog heel erg lang.”

Uitzicht op Almere Duin