Over wonen
1-7-2024

Kwaliteit woningen controleren

met drones

Wist je dat wij op afstand kunnen zien of een woning is verzakt, een schilderbeurt of extra isolatie nodig heeft? Dit doen wij aan de hand van foto`s die we met een drone maken. Een drone is een kleine helikopter die we op afstand bedienen. Zo controleren we, als we weer terug zijn op kantoor, de kwaliteit van onze woningen.

Waarom inspecteren met een drone? 

Het gaat sneller en is een stuk goedkoper dan inspecteren met bijvoorbeeld een hoogwerker. Ook kunnen we op plekken kijken die vanaf de straat niet bereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij een gebouw met meerdere verdiepingen. Het is een nieuwe manier waar wij steeds meer gebruik van maken.

Wat merk ik van de drone?

Vanaf de straat stijgt de drone op en maakt foto’s van het dak, de voorgevel en achtergevel van het huis. Onze inspecteurs die de drone bedienen, herken je aan hun oranje hesjes. Heb je vragen aan ze terwijl ze aan het werk zijn? Stel ze gerust, maar liever niet aan de bestuurder van de drone. Hij is vooral bezig de drone veilig te laten vliegen. De tweede persoon in het oranje hesje kun je wel aanspreken. 

Hoe zit het met privacy?

Met de drone kun je niet naar binnen kijken
Ramen worden wazig of zwart. Je kijkt dus nooit naar binnen.

We gebruiken alleen de beelden en informatie die we nodig hebben voor de inspectie. We maken personen en kentekens onherkenbaar, net zoals bij Google Streetview. En ramen worden automatisch wazig of zwart. We kunnen dus niet naar binnen kijken.