Huurder aan het woord
7-2-2024

Kopen met voorrang

de zoektocht van Dewy en Kally naar het perfecte huis 

Ze huurden een jongerenwoning aan de Geraniumstraat in Hilversum, maar wilden graag iets groters. Een spannende zoektocht naar een betaalbare woning begon. Uiteindelijk kochten Dewy en Kally met een beetje hulp van de voorrangsregeling een klushuis in de Hilversumse bloemenbuurt. 

Geen eerlijke kans

De woningmarkt is oververhit. De vraag naar betaalbare woningen is veel groter dan het aanbod. Hoe kom je dan als jong stel dat graag wil settelen aan een passende woning? Uit onderzoek van de SNS Bank blijkt dat meer dan de helft van de jongvolwassenen het gevoel heeft geen eerlijke kans te hebben op het kopen van een woning. Inkomen, het vinden van een betaalbaar huis en eigen spaargeld zijn de 3 belangrijkste drempels.

“Dat ik de jongerenwoning toegewezen kreeg, was geluk”, begint Dewy te vertellen. “Het ging op basis van loting, dus het kon alle kanten op. Ik woonde daar eerst alleen, maar we wilden graag samenwonen. Eigenlijk was het te klein voor 2 personen, maar toch kozen we voor mijn studio. Hier konden we sparen. En met eigen spaargeld hadden we meer kans op de woningmarkt.” 

We woonden 2 jaar te klein, waardoor we flink konden sparen om een huis te kopen

Op zoek naar een klushuis

Sparen is op dit moment het beste wat je kunt doen als starter. Een groter startkapitaal zorgt ervoor dat je sneller een hypotheek kunt afsluiten. Ondanks hun opgebouwde buffer was het voor Dewy en Kally geen gemakkelijke zoektocht. “We bezochten heel veel huizen. Vooral in plaatsen rondom Hilversum, omdat de woningen daar net iets goedkoper zijn”, vertelt Kally. Dat het een gekkenhuis is op de woningmarkt ervoer ook dit jonge stel. Dewy: “Als wij gingen kijken, dan stond de volgende alweer op de stoep. Dat geeft wel stress. Je weet dat je een goed bod moet doen, anders ben je sowieso kansloos.”

Kopen met voorrang

De moed zonk het jonge stel al bijna in de schoenen. Tot ze op Funda het huis aan de Primulastraat zagen staan. De Alliantie bood deze voormalige huurwoning te koop aan. Dit bood perspectief, want als sociale huurder krijg je voorrang bij de koop. “Naast ons was er nog een stel dat recht had op de voorrangsregeling. Het ging dus tussen ons tweeën. Tenminste als we allebei minimaal de vraagprijs boden”, legt Dewy uit. Welk bod breng je uit? Wat is realistisch? En wat kunnen we echt betalen?

Hun financieel adviseur rekende het gelukkig allemaal netjes voor. “En dan ben je opeens de eigenaar van een woning. Je hebt het hoogste bod gedaan. Dat voelt zo onwerkelijk”, vertelt Kally. “Ik vond het heel spannend. Er moest zoveel gebeuren. Dan speelt het wel door je hoofd of het allemaal wel gaat lukken.” 


Van G naar A

In juni van vorig jaar kregen ze de sleutel en kon de grote klus beginnen. Kally is erg handig en kon al het sloopwerk zelf doen. De grote schouw in de woonkamer, een stenen plateau, plafonds van riet. Het moest er allemaal uit. Kally: “Als je eenmaal begint, kom je altijd meer tegen dan je denkt. Zoals die plafonds bijvoorbeeld.” Met behulp van een aannemer bouwden ze de woning weer op. Voorzetwanden met isolatiemateriaal, overal dubbel glas, allemaal nieuwe leidingen. 

De woning met energielabel G krijgt zonder twijfel een hoger label. “Voor mij is het sowieso een A”, zegt Kally lachend. Naast het verduurzamen van de woning veranderde ook het uiterlijk. “We hebben nu openslaande deuren naar de tuin. En de vlizotrap naar zolder is vervangen door een vaste trap. Misschien wel het pronkstuk van ons huis.” 

We konden alleen een kluswoning betalen
Flink klussen

Mooier dan verwacht 

Het was een enorme verbouwingsklus, die nu ruim een half jaar later bijna klaar is. “Het waren pittige maanden,” zegt Kally. Dewy vult aan: “Eerlijk gezegd kunnen we bijna niet wachten om te gaan verhuizen.” Sinds oktober woont het jonge stel samen met hun pasgeboren dochtertje bij de ouders van Dewy. “Dat is natuurlijk een enorme luxepositie,” realiseert ook Dewy zich. “We hoeven niet elke dag te koken en mijn moeder helpt veel met Milly. Daardoor heeft Kally tijd om de laatste klussen af te ronden. We zijn mijn ouders heel dankbaar, maar snakken ook naar ons eigen plekje.”  

Nog een week en dan verhuist het jonge gezin. “Het was het allemaal waard”, besluit Kally. “Het is niet geworden zoals ik had gedacht. Het is nog mooier!” 

Verhuizen met voorrang 

Wist je dat sociale huurders bij ons een streepje voor hebben? Laat een sociale huurwoning achter en je verhuist met voorrang naar een middensegment of vrijesectorwoning. En bij een koopwoning van de Alliantie krijg je voorrang als je minimaal de vraagprijs biedt. Lees meer over onze voorrangsregels