Huurder aan het woord
29-6-2023

Klus geklaard

In de Bloemenbuurt in Hilversum hebben we een tijd geleden de huizen verduurzaamd. 208 woningen hebben een flinke onderhoudsbeurt gehad. Dit was niet mogelijk geweest zonder medewerking van onze bewoners. We hebben veel van hen gevraagd. Een van die bewoners is Els. We vroegen Els hoe zij dit heeft ervaren en of ze blij is met haar verduurzaamde woning.

Ingrijpende operatie

Alle woningen zijn geïsoleerd. Hierdoor is het wooncomfort verbeterd. En besparen de bewoners op hun gasverbruik, waardoor de energierekening daalt. De bovenverdieping kon alleen vanaf de binnenkant geïsoleerd worden. Dat was ingrijpend voor de bewoners.

Ook bij Els is er onder andere geïsoleerd, zijn ramen en kozijnen vervangen en is een nieuwe cv-ketel geplaatst. Dat was best een operatie. Hoe heeft Els dit ervaren en is ze blij is met haar verduurzaamde woning?

Hulde voor de persoon die zo lang onder de vloer heeft gelegen om een elektrakabel aan te leggen voor het elektrisch koken

Verduurzamen bij Els

Els vertelt: “Wat een werk en wat kon ik het er vaak niet mee eens zijn. Maar de mannen die bij ons in huis aan de slag waren, krijgen een dikke pluim voor hun nette werken. Ik heb de mannen daarom ook goed verwend met potten koffie, pakken koek en blikjes cola."

Trots op alle werkmannen

“Een pluim voor de man die zo snel de cv-ketel heeft geregeld. De voegers die zo netjes werkten. De mannen die in de stromende regen kozijnen en dakkapellen hebben geplaatst. Hulde voor de persoon die zo lang onder de vloer heeft gelegen om een elektrakabel aan te leggen voor het elektrisch koken. En petje af voor het harde werken op zolder met die enorme hitte.”

Er ging ook wel eens wat mis…

“Maar niet alles ging goed hoor!”, gaat Els verder. “Zo is de achterdeur wat smaller geworden en het raam wat kleiner. De voordeur is prachtig, maar het kleine raampje in de deur zorgt voor minder licht. En de radio stond altijd wel erg hard met verschillende muziek tegelijk. Dat vond ik wel eens lastig.”

Blij met het resultaat

"Al met al was het dus best een onderneming. Maar de werkmannen hebben me er doorheen gesleept. En ik ben erg blij met het resultaat! Als dank heb ik de mannen een bijdrage gegeven om iets lekkers te halen voor de lunch.”