Zo doe je dat
27-6-2023

Hou het thuis veilig 

ook als jij weg bent

De zomervakantie staat voor de deur. Voor velen een tijd om naar uit te kijken. Maar wist je dat de vakantietijd een periode is waarin inbrekers extra actief zijn? Mensen zijn vaker van huis, dus inbrekers kunnen makkelijk hun slag slaan. Daarom is het verstandig om je huis goed achter te laten als je er niet bent. Hoe bescherm je je huis tegen inbraak, maar ook tegen bijvoorbeeld bliksem of waterschade? En hoe kom je veilig thuis? Lees alle tips!

Bescherm je huis

tegen inbraak

De vakantieperiode is een geliefde periode om in te breken. Want inbrekers gaan het liefst ongestoord hun gang. Voorkom dat inbrekers hun oog op jouw woning laten vallen als je weg bent. Hoe voorkom je inbraak?

600 x per week

In de zomerperiode zijn er gemiddeld 600 inbraken per week. Geef inbrekers geen kans!

Huis moet bewoond lijken 

Het is belangrijk dat je huis er bewoond uitziet. Inbrekers letten op of het 's avonds donker is in huis, er een koffiekopje op het aanrecht staat, de brievenbus uitpuilt of gordijnen open of dicht blijven. Laat 's avonds daarom een lampje branden met een tijdschakelaar en vraag je buren of zij af en toe de post weghalen en een gordijn open of dicht doen.  

Sluit ramen en deuren, ook voor even 

In de zomer laat je deuren en ramen vaker open staan. Voor inbrekers een kans om snel even naar binnen te glippen. Het is zo gebeurd! Ook als je boven even de was ophangt of een pakketje bij de buren ophaalt. Sluit deuren en ramen dus, ook als je maar even weg of boven bent. 

Bescherm je huis 

tegen bliksemschade

In Nederland onweert het regelmatig. Vooral in de zomer. Bliksem slaat maar liefst zo'n 200.000 keer per jaar in. En dat kan flinke schade geven. Meestal komt dit door overspanning. Bliksem slaat dan niet in op je woning, maar bijvoorbeeld in een boom. Via leidingen in de grond kan de spanning naar jouw huis gaan en doorslaan op je elektrische apparaten. Hierdoor kan schade aan je apparaten ontstaan. Hoe voorkom je schade en gevaarlijke situaties?

Haal stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact.
Schakel de hoofdschakelaar en internetaansluitingen uit.
Gebruik geen apparaten met snoeren als het onweert.
Maak geen contact met stromend water.
Sluit bij onweer ramen en deuren.

Wist je dat

Met een inboedelverzekering apparaten als tv's, laptops en tablets, verzekerd zijn als bliksem inslaat? Ook andere spullen zijn verzekerd als blikseminslag brand veroorzaakt.

Bescherm jezelf

tegen legionella

De kans dat je thuis ziek wordt door legionella is erg klein. Maar als je langer van huis bent geweest en bij warm weer, is het belangrijk om hier extra op te letten. Gelukkig kun je het makkelijk voorkomen. We geven je graag een paar tips.  

Bacterie in water

Legionella is een bacterie, die vooral voorkomt in stilstaand water. Adem je nevel in met legionellabacteriën? Dan kun je ziek worden. Nevel ontstaat bijvoorbeeld bij douchen of de tuin sproeien.

Gebruik iedere week alle kranen. Warm en koud.
Na vakantie: laat alle kranen 5 minuten lopen, warm en koud.
Voorkom nevel: leg douchekop in emmer water.
Voorkom nevel: hang kop tuinslang in emmer water.
Leeg de plantenspuit na ieder gebruik.
Apparaten die vaak boven 60°C zijn, vormen geen gevaar.

Check, check, dubbel check - voor vertrek

 

IcoonGas naar fornuis dichtdraaien  IcoonVaat schoon
IcoonWater afsluiten naar wasmachine  IcoonVuilnisbakken leeg 
IcoonVerwarming op laagste stand of uit  IcoonHuisdieren antivlooienmiddel 
IcoonRamen dicht  IcoonSleutel bij huisverzorger
IcoonVentilatieroosters open  IcoonPost weg laten halen 
IcoonDeuren dicht  IcoonPlanten krijgen water 
IcoonStekkers uit apparaten  IcoonVerzorging huisdieren 
IcoonLichten aan op timer  IcoonIemand zorgt voor bewoonde aanblik  
IcoonEten weg