Huurder aan het woord
20-12-2022

Een fijn thuis maken van Molenwiek


door oudere en autistische bewoners

In de woontoren de Molenwiek aan de rand van het centrum van Almere Buiten wonen ouderen, jongeren en autistische jongvolwassenen samen. Dat gaat hartstikke goed. Jan en Willy Versteegt wonen er met veel plezier. “We zijn er voor elkaar.” 

Een handje meehelpen

In de Molenwiek zitten 76 appartementen. De Alliantie verhuurt een deel van de appartementen aan ouderen en jongeren. Een ander deel verhuurt de Alliantie aan Stichting Deskundige Begeleiding Almere (DBA). Dit is een organisatie die mensen met autisme begeleidt. De jongeren wonen en leven zelfstandig, maar kunnen hulp krijgen bij bijvoorbeeld het doen van hun administratie. Of bij het opstarten van hun dag.

Niet alleen DBA staat voor de jongeren klaar. Ook ouderen uit het gebouw helpen graag een handje mee. “We zijn er voor elkaar”, vertelt Willy. “We hebben een bewonersapp en zo houden we elkaar op de hoogte als er iets is. Onze buurvrouw Irish kookt bijvoorbeeld graag. Haar man Berry stuurt een app’je als er veel eten over is. Wie wil kan dan een portie komen halen.”

Manusje-van-alles

Een van de autistische jongeren waar Jan en Willy contact mee hebben, is Tom. Tom is een jongen die van alles regelt in het gebouw. “Vanmorgen bijvoorbeeld”, zegt Willy. “Tom appt dat hij bij de ingang gestrooid heeft. En dat we moeten oppassen, omdat het glad kan zijn buiten.” Haar man Jan vult haar aan en zegt dat Tom voor veel bewoners een soort eerste aanspreekpunt is. “Wij hadden laatst een vraag over de warmtepomp. Dan komt hij ook langs en legt het rustig uit.”

Kerstboom met cadeautjes

In de centrale hal van de Molenwiek staat een mooi versierde kerstboom. Willy vertelt dat ze vorig jaar met een groot aantal bewoners een kunstboom kochten. “Dan gaat er in de app rond wie mee wil doen. Niets is verplicht. Dit zijn mooie initiatieven. En kijk eens hoe gezellig het staat.”

De kerstgedachte gaat nog verder. Vorig jaar lagen er ook cadeautjes onder de boom. “Verschillende bewoners legden dingen onder de boom die ze als kerstpakket hadden gekregen. Mooi is dat, zeker omdat we weten dat er ook bewoners zijn die het minder breed hebben.” Voor Jan en Willy is de Molenwiek de ideale plek. “De winkels op loopafstand, bus voor de deur en medebewoners die naar elkaar omkijken. Dat is toch heerlijk?”

Verschillende bewoners legden dingen die ze als kerstpakket hadden gekregen onder de boom. Mooi is dat.