Een echte eyecatcher in New Brooklyn

Architect vertelt verhaal achter wijk 

Statig en stoer prijkt blok A4 op de hoek van de Oekraïnestraat en de Lahemaalaan in Almere. Robuust, maar elegant. Het gebouw past in het New Brooklynse straatbeeld, maar toch ook weer niet. Architect Jasper Smits vertelt het verhaal achter deze special waarvan de bewoners onlangs de sleutel kregen.

Uitgesproken

De bekende wijk Brooklyn in New York heeft een uitgesproken architectuur. Woningen van
baksteen met ornamenten rondom daken en ramen vormen het straatbeeld. De nieuwe
stadswijk in Almere Poort is geïnspireerd op zijn Amerikaanse naamgenoot. Jasper: “Toen ik van de Alliantie de opdracht kreeg om in New Brooklyn 2 hoekgebouwen te ontwerpen,
dacht ik meteen ik ga het anders aanpakken. Ik ontwerp geen liefelijke gebouwen. Stoer en robuust, dat is mijn handtekening. Dat zie je ook heel goed in dit ontwerp terug. Het is een abstracte variant van de New Brooklyn stijl.”

De eigentijdse interpretatie van Jasper zit onder meer in het volume van het gebouw. Bij de andere gebouwen zien we dat ieder raam en iedere dakrand zijn eigen versiering krijgt, terwijl Jasper kiest voor een veel meer abstracte versiering.

Stoer, robuust en elegant. Dat is mijn handtekening en dat is hier volgens mij heel goed gelukt.

Eigen identiteit

 “De verbijzondering zit in mijn ontwerp veel meer op gevelniveau. Ik heb een soort van verschaling of vergroting van kleine ingrepen toegepast. Een goed voorbeeld hiervan zijn de inkepingen naast de ramen. Het lijkt bijna alsof de gevel naar buiten komt, wat een mooie diepte aan het gebouw geeft.” 

 

Grootse versiering

In het oog springt ook het gemetselde jaartal op de kopse kant van de gevel. Nog zo’n mooi voorbeeld van een grootse versiering. "Ik wilde het gebouw een identiteit geven zonder het aan mezelf te linken. Dat hebben we gedaan door het jaartal in de gevel te metselen. Mooi in lijn met de ramen, waardoor het één geheel wordt."

Geborgenheid

Blok A4 is een zogenaamde special: een hoekgebouw. In dit hoekgebouw is ruimte voor 4 sociale huurwoningen. Een eengezinswoning met 4 slaapkamers, een benedenwoning met 3 slaapkamers en 2 appartementen met 1 slaapkamer. “Ik koos ervoor om de eengezinswoning te verbinden met het gebouw op de hoek. In de wand tussen het gebouw en de woning zit een poort naar de binnentuin.” De robuuste uitstraling brengt ook een bepaalde geborgenheid met zich mee. “Die geborgenheid vertaalt zich aan de zuidkant van het gebouw in een buitenruimte die je kunt zien als een grote erker. Het resultaat is een geborgen plek tussen twee muren, waardoor de bewoners niet direct in het zicht zitten. Bovendien zorgt deze ingreep voor een aangenaam binnenklimaat. In de zomer schijnt de zon niet direct naar binnen, waardoor het in huis koel blijft. En in de winter kan de zon, als deze lager staat, de woning verwarmen.”

Puzzelen met ruimte

Blok A4 is een echte eyecatcher in New Brooklyn. Door de rijke en robuuste uitstraling ogen de woningen misschien niet als sociale woningbouw, terwijl ze dat wel zijn. Daar zit volgens Jasper ook niet per se de uitdaging als het gaat om ontwerpen voor sociale woningbouw.

“Die uitdaging zit vooral in het zoeken naar maximale kwaliteit in een kleine ruimte. De meters zijn beperkt en daardoor moet je langer puzzelen om het goed te krijgen. Maar volgens mij is dat hier heel aardig gelukt.”

New Brooklyn
New Brooklyn

In de wand tussen de gebouwen is een poort naar de binnentuin gemaakt. De wand verbindt de woning met het gebouw op de hoek.

Het jaartal siert de gevel. Een mooi voorbeeld van de verbijzondering van de gevel. 

Nieuwe stadswijk New Brooklyn


Ruimte, vrijheid, groen en een urban sfeer. New Brooklyn heeft het allemaal. Deze nieuwe
stadswijk in Almere Poort heeft een uitgesproken architectuur, geïnspireerd op de bekende wijk Brooklyn in New York. Woningen van baksteen, erkers, brede straten en hoge bomen kenmerken ook deze nieuwe stadswijk in Almere.

De wijk leeft! Met barretjes op loopafstand, winkels om de hoek en volop ruimte voor ontspanning. En met de trein of auto ben je zo in Amsterdam. New Brooklyn wordt een diverse wijk met 1.400 koop- en huurwoningen in een mix van huizen met tuin en appartementen.

Familie

Een paar straten verderop is blok B2 in aanbouw. Het hoekgebouw in dit blok is ook door Jasper Smits ontworpen. Beide hoekgebouwen zijn ‘familie’ en lijken erg op elkaar. Blok B2 wordt in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd.

Op de begane grond is een deels inpandige loggia. Op verdieping 3 en 4 zijn balkons. Het geheel is omsloten en kan gezien worden als een grote erker.