Zo doe je dat
7-3-2023

Condens op het raam. Wat nu?

Misschien heb jij het ook weleens: condens op het raam. In het najaar komt dat vaker voor. Geen paniek! We leggen uit hoe het komt.

Hoe ontstaat condens?

Als het buiten kouder wordt, dan ontstaat er een groot verschil tussen de temperatuur in huis en buiten huis. Het koude oppervlak van glas komt in contact met warme, vaak vochtige lucht van binnen. Dan ontstaat er waterdamp. De ramen zijn beslagen, dit noemen we condens.
Condens kan ontstaan op zowel enkel glas als dubbel glas. Het kan zitten aan de binnenkant van het raam of aan de buitenkant van het raam. Wat is het verschil en wat kun je doen?

Vrouw met hond op de bank

Buitenkant raam

Beslagen ramen aan de buitenkant? Een goed teken! Het betekent dat je woning goed geïsoleerd is. Deze condens trekt vanzelf weg. Meestal in de loop van de ochtend, als de temperatuur buiten stijgt en de luchtvochtigheid daalt.

Binnenkant raam

Beslagen ramen aan de binnenkant? Dit betekent dat het binnen te vochtig is. Een gemiddeld gezin zorgt voor 10 tot 15 liter vocht per dag. Al dit vocht moet een weg naar buiten vinden. 
Als de vocht in huis vermindert, zal de condens verminderen en sneller wegtrekken. 

6 tips voor minder vocht in huis

Een huis met minder vocht, heeft minder condens op de ramen. Het is ook beter voor je gezondheid én voor je portemonnee. Want vochtige lucht is moeilijk om op te warmen. Je gebruikt dus meer energie om vochtige lucht op te warmen dan bij droge lucht.

Zet ventilatieroosters open. Zo kan frisse lucht je huis in.
Zet een raam open tijdens het koken en douchen.
Zet een raam open als je mensen op bezoek hebt.
Voorkom vocht! Koken: deksel op pan. Was drogen: buiten.
Zet de mechanische ventilatie hoog bij het douchen en koken.
Maak mechanische ventilatie doppen regelmatig schoon.
Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Wat is goed ventileren?

Even de ramen open zetten is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht alweer verdwenen. Vocht hoopt zich dan weer op. Om je huis goed te ventileren, zet je dag en nacht ventilatieroosters open.

Bekijk de video voor nog meer tips.

Condens blijft aanhouden

Heb je de tips opgevolgd en blijft de condens langere tijd aanhouden? Neem dan even contact met ons op.