Zo doe je dat
18-9-2023

6 tips om inbrekers buiten te houden

Wist je dat er dagelijks zo’n 75 keer wordt ingebroken? En dat inbrekers vaak binnen 7 minuten weer weg zijn? Een verhoogde kans op inbraak is er ook op onrustige nachten met storm en veel regen. Dus zeker met de herfst voor de deur grijpen inbrekers hun kans. Met deze tips maak je het inbrekers een stuk lastiger.

6 tips om inbrekers buiten te houden
Sluit ramen en deuren goed af als je weggaat

Tip 1 | Sluit ramen en deuren goed af als je weggaat 

Draai de voordeur altijd goed op slot en sluit ramen. Niet alleen als je op vakantie gaat. Maar ook als je even snel een boodschapje doet. Inbrekers kunnen al binnen 3 minuten binnenkomen. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Dus hoe langer ze hun best moeten doen om binnen te komen, hoe eerder ze het opgeven.

Verlicht je huis van binnen en buiten tegen inbrekers

Tip 2 | Zorg dat het goed verlicht is in en rond je huis

Dieven werken het liefst in het donker. Hoe meer licht hoe beter. Laat lampen daarom aan staan als je even weggaat. Of gebruik een timer, zodat je lampen aangaan als het donker wordt. Zorg ook dat het buiten goed verlicht is. Je kunt bijvoorbeeld verlichting bij je voor- en achterdeur plaatsen met een bewegingssensor zodat de inbrekers sneller zichtbaar zijn. Is er een lantaarnpaal stuk in de straat? Meld het bij de gemeente. 

Tip 3 | Maak de omgeving van je huis inbraak-proof

Vaak zijn het de kleine dingen die ervoor zorgen dat een inbreker kiest voor jouw woning. Voorkom zoveel mogelijk dat ze in de voor- of achtertuin ongestoord hun gang kunnen gaan. Gelukkig is daar gemakkelijk iets aan te doen, zonder dat het je veel geld kost.

  • Verstop geen sleutels op ‘geheime’ plekken rond je huis. Bijvoorbeeld onder de mat of in een bloempot naast de deur.
  • Heb je struiken rond je huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij je huis staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.

Handige tip

Gebruik een sleutelkastje! Plaats deze op een verborgen plekje in de buurt van de voordeur. Het is waterdicht, veilig en een uitkomst als je je sleutel bent vergeten. Ook wordt het vaak gebruikt om iemand van de thuiszorg binnen te laten of om een sleutel voor een huisgenoot neer te leggen.

Leg dure spullen niet in het zicht

Tip 4 | Leg dure spullen niet in het zicht 

Telefoons, laptops, iPads en andere kostbare spullen kun je beter niet in het zicht leggen. Spullen die je makkelijk vanaf de stoep ziet liggen, zijn een lokaas voor een inbreker die op zoek is naar een snelle buit. Berg ze dus op of leg ze op een plek waar ze vanaf buiten niet te zien zijn. Ga je op vakantie? Zorg dan dat je bijvoorbeeld kostbare sieraden bewaart in een kluis of op een plek waar je ze niet verwacht. 

Plaats een dummy camera tegen inbrekers

Tip 5 | Plaats een dummy camera

Je kunt je huis ook beschermen tegen inbraak met camera's of alarmsysteem. Dummy camera’s zijn een goedkope optie! Dummy camera's zijn niet echt, maar ze zien er wel heel echt uit. Ze zijn alleen bedoeld om af te schrikken en nemen dus geen beelden op. De camera’s zijn niet van echt te onderscheiden en zijn vaak voorzien van bijvoorbeeld een aansluitsnoer. Zo loopt een inbreker sneller jouw huis voorbij.

Tip 6 | Doe alsof je thuis bent. Maak goede afspraken met je buren

Beter een goede buur ... Inbrekers slaan woningen waar mensen thuis zijn liever over. Juist tijdens de vakantieperiode kunnen jij en je buren veel voor elkaar betekenen. Het weghalen van de post, een lampje aan en de gordijnen af en toe open- en dichtdoen. Hierdoor ziet jouw huis er levendiger uit. 

Handige tip

Ga je met vakantie? Deel dit dan niet op Facebook of Instagram.

Feitjes over inbraken in Nederland