Zo doe je dat
5-6-2023

Zomerse temperaturen?

5 tips om de warmte buiten te houden 

Op zomerse dagen kan het flink warm worden. Niet alleen buiten, maar ook binnen. Wil je de hitte buiten de deur houden? Geef je huis dan ook een beetje schaduw.

Infographic warmte buiten houden
Gebruik een zonnescherm

Tip 1: Zonwering houdt de zon buiten 

Geef zonnestralen geen kans om in je huis te stralen. Dat doe je door gordijnen te sluiten. Nog beter werkt zonwering aan de buitenkant van het raam. Heb je zonwering? Gebruik deze zo vroeg mogelijk op de dag, voordat het warm wordt. Dat helpt het beste je huis koel te houden. Geen zonwering? Zet dan een parasol voor je raam.

Tip 2: Planten zorgen voor verkoeling 

Wist je dat een tuin met tegels tot wel 7 graden warmer wordt dan een tuin met beplanting? Tegels eruit en groen erin. Want een groene tuin geeft verkoeling. En bij hoosbuien kan het water makkelijker weg. Dus minder wateroverlast.

Planten verkoelen
Groen aan de muur

Tip 3: Groen aan de muur 

De felle zon kan een muur flink opwarmen. Dit kun je voorkomen door groen op je muur te hangen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi gevulde plantenzak. Dit werkt verkoelend en ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Let bij het ophangen van de plantenzak wel op dat je de muur niet beschadigt.  

Tip 4: Deuren, ramen en gordijnen overdag dicht 

Houd ramen en deuren overdag dicht. Zo kan de warmte van buiten niet naar binnen stromen. Blijf wel ventileren voor een gezonde lucht. Dus roosters ook op warme dagen gewoon open. Zet ’s avonds laat en vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open. Zo waait het lekker door en maakt de koele lucht je opgewarmde huis weer comfortabel.  

Deuren, ramen en gordijnen overdag dicht
Houd apparaten in huis uit tijdens de warmte

Tip 5: Gebruik zo min mogelijk apparaten in huis 

Apparaten zoals de wasmachine, televisie en stofzuiger geven warmte af. Probeer ze op warme dagen daarom zo min mogelijk te gebruiken. En wist je dat vochtige lucht warmer aanvoelt? Droog daarom je was lekker buiten. En zet je afzuigkap aan als je gaat koken.