Over wonen
25-9-2023

Veiligheid wordt kinderspel

5 activiteiten voor een veilige woonomgeving

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ben jij je bewust van de gevaren in en rond je huis? Met deze 5 leuke activiteiten wordt veiligheid kinderspel.

Kinderen spelen

1. Binnen 3 minuten veilig buiten?

Er is brand. Lukt het jou om binnen 3 minuten veilig buiten te staan? Door rook die ontstaat bij brand zie je niets. Je herkent je eigen woning niet meer. Daarom is het goed een vluchtplan te hebben. En te oefenen hoe je het snelst weer veilig buiten staat. Dus… pak een blinddoek en een stopwatch. Probeer vanuit je slaapkamer, via de trap veilig buiten te komen. Je tijd gaat nu in.

2. Weten wat je moet doen: EHBO

Weet jij wat je moet doen als je kind zich verslikt? Of hoe je moet handelen bij een brandwond? Met de juiste acties voorkom je erger. Volg een EHBO-cursus. De kans is groot dat je zorgverzekeraar de EHBO-cursus vergoedt. Geen cursus nodig, maar kan je kennis wel wat opfrissing gebruiken? Download de gratis EHBO app van het Rode Kruis met tips bij noodgevallen.

Gratis EHBO app van Rode kruis
Brandweer zoekt speurneuzen: online game

3: Game: speurneuzen gezocht

Brandweer zoekt speurneuzen’ is een gratis online game. In deze game onderzoeken kinderen de oorzaak van de brand. Kwam de brand door een mobieltje, laptop of omgevallen lamp? Je leert hoe een brand ontstaat. En nog belangrijker: hoe je brand kunt voorkomen. Deze game is speciaal gemaakt voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.

4: Bezoek Lego ‘rampenstad’ 

Van 16 tot en met 22 oktober komt Incidenten City naar Zeist. Met deze minirampenstad van Lego maakt de brandweer mensen bewust van brandveiligheid. In Incidenten City zijn 23 waargebeurde rampen nagebouwd met Lego steentjes. Daarvoor zijn meer dan 250.000 steentjes gebruikt. Je krijgt zo op een speelse manier een goed beeld van het werk van de brandweer.

Benieuwd hoe veilig je huis is? Doe de woningcheck!

5: Check: hoe veilig is jouw huis?

Heb je een vluchtplan? Hangen er rookmelders in je huis? Laad je jouw elektrische apparaten veilig op? Dit zijn een paar vragen uit de handige online woningchecklist van Woongemak is kinderspel. Met deze woningcheck ontdek je binnen 5 minuten hoe veilig je huis is. Je beantwoordt 30 makkelijke ja/nee-vragen. Na het invullen ontvang je handige tips om je huis veiliger te maken.