Zo doe je dat
27-9-2023

Een veilig buiten:

tips voor tuin en balkon in de kou 

Het najaar is een belangrijke tijd om je tuin en balkon veilig te maken. Zo glijd je niet uit over bladeren of val je over een afgebroken tak. Maar zet ook je bloembakken ergens neer waar de wind er geen vat op kan hebben. Met deze tips maak jij je balkon of tuin veilig én winterklaar.

Tip 1: Snoei bomen en planten

Snoeien doe je het hele jaar door. Dus ook in het najaar. Dat is belangrijk, want je wilt niet dat er takken afbreken tijdens een harde wind. Of tegen je raam aanwaaien. Dat kan heel gevaarlijk zijn. Bovendien is het belangrijk om sommige planten te snoeien voor de winter. Dat geldt voor planten die niet winterhard zijn. Deze planten gaan dood als het vriest.

Snoei bomen en planten zodat er geen takken afbreken
Sluit de buitenkraan af in de winter

Tip 2: Sluit de buitenkraan af

Wist je dat bevroren water in een leiding uitzet? En dat leidingen daardoor makkelijk kapot springen? Sluit de buitenkraan daarom altijd af als het echt koud wordt.

Geef ook de diertjes en insecten een veilig thuis in de koude periode

Tip 3: Geef ook dieren een veilig thuis

In de winter wil je dieren ook een veilig thuis geven. Niet door ze binnen te halen, maar door ze een huisje buiten te geven. Hang bijvoorbeeld een vogelhuisje op. Of zet een insectenhotel neer. Laat iets lekkers achter voor vogels en eekhoorns. Denk aan vetbollen of nootjes. Niet te veel, want dat trekt weer muizen aan.

Veeg bladeren op in de herfst zodat je niet valt

Tip 4: Veeg bladeren op

In de herfst vallen de bladeren van de boom. Als het nat is, kan dat gevaarlijk zijn. Je glijdt er makkelijk over uit. Voorkom een valpartij door de bladeren op te vegen. Deze bladeren hoeven niet in de kliko. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als isolatie voor planten die niet zo goed tegen de kou kunnen. Of nog leuker: maak er mooie decoraties van. Een herfstkrans bijvoorbeeld.