Vakantie? Laat je huis veilig achter

Leestijd: 4 minuten | Tips

Je huis veilig achterlaten als je weg bent

De zomervakantie staat voor de deur. Voor velen een tijd om naar uit te kijken. Maar wist je dat de vakantietijd een periode is waarin inbrekers extra actief zijn? Mensen zijn vaker van huis, dus inbrekers kunnen makkelijk hun slag slaan. Daarom is het verstandig om je huis goed achter te laten als je er niet bent. Lees hoe je je huis beschermt tegen inbraak, maar ook tegen bijvoorbeeld bliksem of waterschade! En hoe je veilig thuiskomt. Lees alle tips!

Bescherm je woning tegen inbraak

  1. Zorg dat je huis er bewoond uit ziet 
    De vakantieperiode, waarin mensen vaker weg zijn, is een geliefde periode om in te breken. Want inbrekers gaan het liefst ongestoord hun gang. Voorkom dat inbrekers hun oog op jouw woning laten vallen als je weg bent. Daarom is het belangrijk dat je huis er bewoond uitziet. Inbrekers letten op of het 's avonds donker is in huis, er een koffiekopje op het aanrecht staat, de brievenbus uitpuilt of gordijnen open of dicht blijven. Laat 's avonds daarom een lampje branden met een tijdschakelaar en vraag je buren of zij af en toe de post kunnen weghalen en een gordijn open of dicht kunnen doen.  

  2. Sluit ramen en deuren; ook als je maar even weg bent 
    In de zomer laat je deuren en ramen vaker open staan. Voor inbrekers een kans om snel even naar binnen te glippen. Het is zo gebeurd! Ook als je boven even de was ophangt of een pakketje bij de buren ophaalt. Sluit deuren en ramen dus, ook als je maar even weg of boven bent. 


Bescherm je huis tegen bliksemschade

 

In Nederland onweert het regelmatig. Vooral in de zomer. Bliksem slaat maar liefst zo'n 200.000 keer per jaar in. En dat kan flinke schade geven. Meestal komt dit door overspanning. Bliksem slaat dan niet in op je woning, maar bijvoorbeeld in een boom. Via leidingen in de grond kan de spanning naar jouw huis gaan en doorslaan op je elektrische apparaten. Hierdoor kan schade aan je apparaten ontstaan. 

Om dit te voorkomen:

 

  1. Haal stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact.
  2. Schakel de hoofdschakelaar uit vóór een onweersbui of als je langere tijd weg bent. Vergeet de internetaansluitingen niet.
  3. Gebruik liever geen apparaten met snoeren als het onweert. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou.
  4. Maak geen contact met stromend water. Stel de afwas of douche dus even uit.
  5. Last but nog least: sluit bij onweer ramen en deuren.  

Wist je dat...

Met een inboedelverzekering apparaten als tv's, laptops en tablets, verzekerd zijn als bliksem inslaat? Ook andere spullen zijn verzekerd als blikseminslag brand veroorzaakt.

Kom je thuis? Voorkom legionella besmetting 

Legionella? Wat is dat ook alweer? Legionella is een bacterie, die zit in (leiding)water en in de grond. De bacteriën voelen zich het best thuis in stilstaand water. Als je waternevel inademt met daarin legionellabacteriën, kun je ziek worden. Waternevel ontstaat bijvoorbeeld tijdens het douchen of bij het sproeien van de tuin. De kans dat je thuis ziek wordt door legionella is erg klein. Maar als je langer van huis bent geweest en bij warm weer, is het belangrijk om hier extra op te letten. Gelukkig kun je het makkelijk voorkomen. We geven je graag een paar tips.  
 

  1. Tip 1: kranen gebruiken
    Gebruik iedere week alle kranen. Warm en koud.
     
  2. Tip 2: kranen 5 minuten laten lopen
    Zijn de kranen een week of langer niet gebruikt? Laat de kraan dan 5 minuten lopen, warm en koud. Zo spoel je al het restwater - met meer legionellabacteriën - weg.
     
  3. Tip 3: Spoel de douche goed door
    Leg de douchekop in een emmer onder water, zodat de nevel niet vrijkomt. En zet de kraan 5 minuten aan. 
     
  4. Tips 3: Tuinslang 5 minuten laten stromen
    Hang het uiteinde van de tuinslang - de sproeikop - in een met water gevulde gieter of emmer en laat de kraan 5 minuten stromen. Het water in de gieter of emmer kun je gewoon voor de planten gebruiken, maar niet om te sproeien (dan ontstaat er nevel).
     
  5. Tip 5: Plantenspuit legen
    Leeg de plantenspuit na ieder gebruik.
     

 

Je hoeft je geen zorgen te maken om apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt, bijvoorbeeld bij een koffiezetapparaat. 

In de zomerperiode zijn er gemiddeld 600 inbraken per week. Geef inbrekers geen kans!

Check, check, dubbel check - voor vertrek

 Gas naar fornuis dicht draaien

 Water afsluiten naar wasmachine 

 Verwarming op laagste stand of uit 

 Ramen dicht 

 Ventilatieroosters open 

 Deuren dicht 

 Stekkers uit apparaten 

 Lichten aan op timer 

 Eten weg

 Vaat schoon 

 Vuilnisbakken leeg 

 Huisdieren antivlooienmiddel 

 Sleutel bij huisverzorger 

 Post weg laten halen 

 Planten krijgen water 

 Verzorging huisdieren 

 Iemand zorgt voor bewoonde aanblik