Woningscans met LiDAR-camera’s

Digitaal zicht op elke woning

We weten veel over de buitenkant van onze gebouwen, maar weinig over de binnenkant. En dat terwijl er regelmatig verhuurcoördinatoren, vakmannen en aannemers onze woningen bezoeken. De kennis die zij opdoen, wordt nergens opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat we veel werk dubbel moeten doen, wat erg kostbaar is en veel tijd kost.

Daarnaast zijn we bezig met het verduurzamen van onze woningen: we willen steeds meer woningen verbeteren om energie te besparen en wooncomfort te vergroten. Maar hier hebben we inzicht voor nodig. Want als we weten hoe de staat van onze woningen vanbinnen is, kunnen we beter keuzes maken in de verbeteringen die we moeten doorvoeren.

Ook onze partners Aalberts Bouw en Intersell zagen deze ontwikkelingen. Daarom vroegen ze ons of we samen kunnen werken aan meer inzicht in de staat van onze woningen. Maar welke hulpmiddelen en processen hebben we daarvoor nodig? Hoe zorgen we ervoor dat de privacy van onze bewoners op geen enkel moment in het gedrang komt? En hoe maken we de nuttige data toegankelijk voor onze partners?

De innovatie

LiDAR-camera’s kunnen ons hierbij helpen. Deze geavanceerde camera’s maken geavanceerde scans en foto’s van een woning. Hierdoor hebben we een goed beeld van hoe de woning eruit ziet, en kunnen we digitaal nauwkeurige metingen doen. Vervolgens kunnen we de beelden en metingen samenvoegen, waardoor er een gedetailleerd model van de woning ontstaat. Dit maakt het mogelijk om op afstand analyses uit te voeren en specifieke elementen zoals stucwerk, tegelwerk en cv-installaties te analyseren.

Giraffe 360

Twee soorten scanners

Bij het kiezen van een LiDAR-camera hebben we de keuze uit twee soorten camera’s: statiefscanners en mobiele scanners. Een voorbeeld van een mobiele scanner is de scanner van BIM Partners. Statiefscanners hebben veel overeenkomsten met mobiele scanners, maar ze hebben ook beide hun voor- en nadelen. Zo is een statiefscanner makkelijker in gebruik, maar maak je met een mobiele scanner veel sneller scans, waardoor je in kortere tijd meer data verzamelt. Om te ontdekken welke scanner het best bij ons past, doen we naast de pilot met de mobiele scanner van BIM Partners nog een pilot met een statiefscanner. Dit geeft ons de kans om te onderzoeken welke scanner ons helpt om onze woningen zo goed mogelijk te digitaliseren.

De oplossing

Tijdens de pilot hebben we 150 woningen gescand. Hieruit zijn een aantal inzichten naar voren gekomen. Zo kwamen we erachter dat de mobiele scanners een stuk sneller zijn. Ook kunnen alle onderdelen van een ruimte vanuit meerdere hoeken gescand worden, zonder dat dit veel extra tijd kost. Met een mobiele scanner is een woning in tien tot vijftien minuten gescand, en bij een statiefscanner duurde dit gemiddeld twee tot drie keer zo lang. Daarnaast was de Pointcloud, oftewel de digitale scan die de LiDAR-camera maakt, met de mobiele scanner een stuk completer. We hebben er daarom voor gekozen om toekomstige woningen te scannen met mobiele scanners.

Tijdens de pilot hebben we ook getest met het zelf maken van de scans. Zo kunnen we ervoor zorgen dat degene die als laatst in een mutatiewoning aanwezig is, de scans kan maken. Dit zorgt in theorie voor de meest snelle en complete scans. Toch bleek al snel dat de LiDAR-camera’s te complex zijn om zonder ervaring in te kunnen zetten. Daarom moeten toekomstige scans gemaakt worden door specialisten, zoals BIM Partners.

Nu de pilot is afgerond, gaan we verder onderzoeken we hoe de scans technisch en organisatorisch in het proces kunnen implementeren. Denk hierbij aan het moment waarop de scans plaats moeten vinden, en waar we de data opslaan zodat onze partners deze veilig kunnen gebruiken.

Dit project doen we samen met:

Innoveer met ons mee

Heb jij een goed idee waarmee we duurzamer, slimmer of sneller kunnen bouwen? Meld je idee aan, en wie weet gaan we samen aan de slag.