Duurzaam wonen

Samen met onze partners werken we aan slimme oplossingen om onze doelen te halen: voldoende passende woningen en al onze woningen CO2-neutraal vóór 2050.

Zet de thermostaat laag

We doen het samen

Duurzaamheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Met meer dan 55.000 woningen kunnen we écht het verschil maken. We investeren fors in energiebesparende maatregelen. Dat maakt onze woningen niet alleen duurzamer en comfortabeler, maar zorgt ook voor lagere woonlasten voor onze huurders.

Het verschil maken

Sociale huisvesting vraagt om langetermijndenken. Daarom zetten we vol in op duurzaam wonen. Circulair bouwen en schone energie gaan hand in hand met een betaalbare huur. Een veilige, gezonde en comfortabele woning betekent: een prettig binnenklimaat, aanvaardbare geluidsisolatie en moderne voorzieningen. Daarbij nemen we duurzaamheid, betaalbaarheid en financierbaarheid als belangrijkste uitgangpunten. Bij het verduurzamen van bestaande woningen maken we altijd een zorgvuldige afweging tussen het resultaat en de kosten voor de huurder. Zo houden we woonlasten betaalbaar voor onze huurders en kunnen we blijven investeren in nieuwe woningen.

Duurzaam wonen voor onze huurders

Onze huurders willen prettig en betaalbaar wonen. Door onze woningen preventief en periodiek te onderhouden, verlengen we de levensduur en houden we de goede kwaliteit in stand. We investeren in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Beter voor het milieu en onze bewoners. Benieuwd wat wij voor onze huurders doen?

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Samen werken aan verduurzamen

Verduurzamen doen we samen met onze (vaste) partners, gemeenten, leveranciers, gebouweigenaren en netbeheerders. We vragen gemeenten ons tijdig te betrekken bij de warmtetransitie visie en de wijkaanpak. Voor onze huurders is verduurzamen niet altijd vanzelfsprekend. Daarom gaan we graag met hen in gesprek. We laten zien dat duurzaamheid zorgt voor meer wooncomfort, schone en prettige buurten en lagere woonlasten. We proberen onze huurders steeds meer bewust te maken van het belang van verduurzamen. Ons duurzaamheidsbeleid stemmen we af met de Huurders Belangen Vereniging Alliantie (HBVA).

In 2017 zijn wij begonnen met het leggen van zonnepanelen. We maken snelle stappen in de verduurzaming van onze woningen. Door onder andere het leggen van zoveel zonnepanelen hebben we onze woningvoorraad naar gemiddeld energielabel B gebracht. Inmiddels zijn ruim 21.500 woningen voorzien van in totaal 117.000 zonnepanelen. Daar zijn wij trots op! 

Duurzaamheid en innovatie

We dagen onszelf en de markt uit om vernieuwend te zijn en samen oplossingen te vinden. We werken graag in pilots en proeftuinen om ervaring op te doen voor een product of proces. Antwoorden op complexe vraagstukken werken we verder uit in ons Innovatielab. We maken duurzame keuzes in ons inkoopproces en bij alle strategische contracten die we afsluiten is aandacht voor verduurzamen op product- en leveranciersniveau.

Drie duurzaamheidsthema's

Duurzaamheid bestaat voor ons uit drie thema’s: energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie. Voor ieder thema hebben wij een opgave, ambitie en aanpak.