Circulaire keuken

Een duurzame keuken in elke woning

We hebben bij de Alliantie meer dan 55.000 huizen in ons bezit, en dat aantal groeit elk jaar. Om bouw en onderhoud efficiënt in te richten, krijgt elke woning (ongeveer) dezelfde keuken en badkamer. Er is alleen een nadeel aan de keukens en badkamers die we plaatsen: ze zijn niet duurzaam, niet circulair en repareren is kostbaar.

De uitdaging

Daarom zoeken we naar een oplossing. Kunnen we een keuken (en badkamer) ontwikkelen die minder CO2 uitstoot bij de bouw, en ook nog eens circulair is? En hoe zorgen we ervoor dat dit betaalbaar blijft en op grote schaal kan worden uitvoerd, door al onze vaste partners binnen de keten?

De innovatie

Eén van onze vaste bouwpartners, Logchies, zag deze uitdaging als een mooie kans. Daarom vroegen ze ons of we een nieuw concept in onze woningen konden introduceren. Het bedenken, bouwen en vervolgens plaatsen van een nieuw soort keuken is een hele uitdaging. Daarom gingen we op zoek naar een partner die ons hierbij kon helpen. We kwamen uit bij The New Makers, een startup met de ambitie om de traditionele bouw te verduurzamen. Zij hebben de Circulaire Keuken ontwikkeld.

De Circulaire Keuken is op elk vlak anders dan onze traditionele keukens. Het begint al met de materialen. Door sterkere houtsoorten te gebruiken, is de levensduur langer en kan de keuken veel beter tegen vocht.

Daarnaast besparen we erg veel tijd bij het plaatsen van de keuken. Dat scheelt kosten én overlast voor de bewoners.

De elementen voor de keuken worden uit grote platen gefreesd. Dit gaat heel precies waardoor er bijna geen resthout, dus weinig afval, overblijft. Al deze elementen vormen samen een bouwpakket, wat het plaatsen heel eenvoudig maakt. Gaat er later iets kapot? Dan hoeft er ook nog maar één paneel vervangen te worden, in plaats van de hele keuken. Zo gaan we zuinig om met de materialen.

De Modulaire Keuken heeft een eigen achterwand, zodat leidingwerk niet meer in de muren gefreesd hoeft te worden. Ook kan dit over bestaand tegelwerk geplaatst worden. Dat zorgt ervoor dat we makkelijk bestaande keukens kunnen vervangen voor de Modulaire Keuken.

De oplossing

We hebben inmiddels de eerste 10 circulaire keukens geplaatst. Dit helpt ons om beter zicht te krijgen op het bijbehorende proces, zodat we dit verder kunnen perfectioneren voordat we het op grote schaal kunnen uitrollen. 

Deze pilot was een groot succes, waardoor we door kunnen naar de volgende pilot: het plaatsen van in totaal 100 keukens aan het eind van dit jaar. 

Schaalbaarheid is in dit geval de sleutel tot succes. De circulaire keuken is namelijk ongeveer drie keer zo duur zijn als onze traditionele keuken. De pilots helpen om ons om in te schatten of deze innovatie op grote schaal haalbaar is. Zo ja, dan kunnen we in de toekomst steeds meer circulaire keukens plaatsen.

Dit project doen we samen met:

Zelf een innovatief idee?