Doorstromen in Eemnes

Voor huurders zijn er interessante regelingen om te verhuizen. Vind een woning die beter bij je past, samen zetten we de woningmarkt in beweging.

Doorstromen in Eemnes, een huis dat bij je past

Doorstroming op de woningmarkt betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee vrij voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang. En dat is mooi! In Eemnes moeten mensen lang wachten voordat ze een passende woning vinden. Doorstroming is – naast het bouwen van woningen – dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. 

Om deze beweging in de woningmarkt op gang te krijgen, zijn er door de gemeente Eemnes en de Alliantie een aantal doorstroomregelingen opgezet. Hiermee kan je makkelijker de stap maken naar een huis dat beter bij je past.

Word je huis of tuin te groot? Wil je kleiner – of gelijkvloers – wonen, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kunnen we je verder helpen!

Wat zijn de doorstroomregelingen?

Wooncoach

Huurders van 65 jaar en ouder van de Alliantie kunnen gratis hulp en advies krijgen van een wooncoach. Wooncoach Christine Buist helpt je bij het vinden van een woning die bij je woonwensen en levensfase past. Sommige woningen zijn meer geschikt om comfortabel oud in te worden, dan andere. De wooncoach kijkt samen met je naar je wensen en mogelijkheden. 

Van Groot Naar Beter (VGNB) regeling, verhuisvergoeding en woonlastengewenning

A) Voorrang
Huurders die een grote woning in Eemnes achterlaten, krijgen voorrang op een kleinere, vaak beter passende huurwoning in deze gemeente. Je komt in aanmerking voor de Van Groot Naar Beter regeling als je een sociale huurwoning in Eemnes achterlaat met minimaal 4 kamers en verhuist naar een kleinere woning met maximaal 3 kamers.
Wij gaan hierbij uit van de WWS. Heb je hier vragen over, neem dan contact op.
De regeling geldt voor huurders die:
- verhuizen naar een woning binnen de gemeente Eemnes
- een woning binnen de gemeente Eemnes achterlaten
- hoofdhuurder zijn van de achter te laten woning
- een zelfstandige woning achterlaten
- verhuizen naar een zelfstandige woning
- langer dan een jaar wonen in de huidige woning
- een inkomen hebben dat voldoet aan de voorwaarden voor een sociale huurwoning
- voldoen aan alle voorwaarden die staan in de huisvestingsverordening van de gemeente Eemnes

B) Verhuiskostenvergoeding
Huurders die verhuizen via de VGNB-regeling of via directe bemiddeling door de wooncoach, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente. Kijk voor meer informatie over deze regeling, met alle voorwaarden, op de website van de gemeente (met link naar site: Doorstromingsmaatregelen - Gemeente Eemnes).

C) Woonlastengewenning
Zie je op tegen hogere woonlasten van de woning naar jouw wens? Als de huurkorting meer dan € 50 per maand bedraagt, dan kun je in aanmerking komen voor woonlastengewenning. Je krijgt dan drie jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

De woonlastengewenning geldt voor doorstromers die:
- een sociale huurwoning huren van de Alliantie
- gebruik maken van de Van Groot naar Beter regeling
- verhuizen naar een woning binnen de gemeente Eemnes
- een woning binnen de gemeente Eemnes achterlaten
- verhuizen naar een zelfstandige woning
- verhuizen naar een woning uit bestaande bouw (geen nieuwbouw)
- hoofdhuurder zijn van de achter te laten woning
- langer dan een jaar wonen in de huidige woning
- gezien hun inkomen zijn aangewezen op een sociale huurwoning

Meer weten?

Op de site Doorstromingsmaatregelen - Gemeente Eemnes vind je alle informatie over deze maatregelen en de juiste formulieren. Op www.woningneteemvallei.nl staat het actuele aanbod van sociale huurwoningen in Eemnes.

Liever een persoonlijk gesprek? Dat kan! Samen met de wooncoach bekijk je wat een verhuizing voor jou betekent, ook op financieel gebied. Neem contact op met wooncoach Christine Buist via 088 – 0023200 of via de mail wooncoach@de-alliantie.nl. Langskomen kan ook. Christine houdt elke dinsdagochtend spreekuur van 10.00 tot 11.00 uur op de Jonkheer C. Röelllaan 17.