Woonconcepten
Jongeren
Starters
Laatst bijgewerkt 21-2-2024

De Tafelberg in Amsterdam-Zuidoost

Wonen met aandacht voor elkaar

De Tafelberg is een community-concept met ruimte voor 290 starters en voor maatschappelijke ondernemers.

Project

Op de plek van de voormalige Koppeling behandelcentrum JeugdzorgPlus komt De Tafelberg. De Tafelberg is een community-concept waar voor jongeren tot 27 jaar ruimte is voor wonen, leren, werken en ontspannen. De Tafelberg bestaat uit 290 woonstudio’s en verschillende gemeenschappelijke voorzieningen. Ook is er plek voor maatschappelijke ondernemers. De Tafelberg ligt in het woongebied Amstel III. Dit is vlak bij het Amsterdam UMC. Het treinstation Holendrecht is op loopafstand. De Tafelberg is een initiatief van jeugdhulporganisatie Levvel en de Alliantie. 

Community

Bij De Tafelberg hebben bewoners een eigen woning, maar er zijn ook gezamenlijke ruimtes. Je kunt samen koken, sporten, spelletjes doen of bijvoorbeeld een filmavond organiseren voor bewoners op dezelfde gang. Daarnaast zorgt een community team ervoor dat De Tafelberg een fijne plek is om te wonen. Dit team bestaat uit een community manager, een beheerder, community builders, gangmakers en maatschappelijk ondernemers.

Een passende woning voor iedereen

De vraag naar sociale huurwoningen is groot en neemt de komende jaren verder toe. De Alliantie wil meer mensen aan een betaalbare en passende woning helpen. Daarom bouwen we extra woningen en stimuleren we doorstroming. Ook bieden we tijdelijke huisvesting en transformeren we kantoorpanden tot woningen. De Tafelberg is een goed voorbeeld van het verbouwen van een bestaand pand tot woningen. Met dit project voegen we veel betaalbare en passende woningen toe aan onze woningvoorraad.

Woningen

De Tafelberg bestaat uit 290 studio’s verdeeld over 6 verdiepingen. Van de 290 studio’s bouwen we 232 studio's nieuw. Verder transformeren we een bestaand gebouw. Hier komen de overige 58 studio's en een groot deel van de voorzieningen. Zoals gemeenschappelijke huiskamers, een wasruimte en een grote binnentuin.

Studio’s

Er zijn 3 verschillende studio’s. De studio’s in het nieuwe gedeelte zijn ongeveer 22 m2. Een deel van de studio’s van ongeveer 22 m2 in het nieuwe gedeelte hebben een balkon dat je kan afsluiten met geluidsschermen. In het bestaande gedeelte komen studio’s van ongeveer 27 m2. Deze studio’s hebben geen eigen buitenruimte.

De studio’s hebben geen eigen wasmachine-aansluiting. Bewoners kunnen gebruikmaken van de gemeenschappelijke wasruimte. Hiervoor betaal je een kleine vergoeding.

Duurzaam wonen

Het is duurzaam wonen in De Tafelberg. De studio’s hebben een BENG energielabel. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal. Dit is vergelijkbaar met een energielabel A+++. Verder zijn de studio’s aardgasvrij. Dit betekent dat bewoners elektrisch koken. Met behulp van een collectieve luchtwarmtepomp worden de studio’s verwarmd en in de zomer (deels) gekoeld. Een convector aan de gevel zorgt voor koeling in de studio’s van 27 m2. De koeling van de kleinere studio’s gebeurt met een ventilatiesysteem. Dit is een zogenaamd WTW-systeem: een warmte terugwin. Dankzij deze WTW blijft het energieverbruik laag. Voor het jaarlijkse vastrecht en warmtegebruik sluiten bewoners een contract met Eneco. Op het dak van De Tafelberg liggen zonnepanelen.

Huurprijzen

De verschillende studio’s zijn leeftijdgebonden. 

 

Studio Leeftijd Huurprijs
27 m2 zonder buitenruimte  18 t/m 22 jaar  € 428,97
27 m2 zonder buitenruimte  23 t/m 27 jaar € 650,43
22 m2 met balkon met geluidsscherm 18 t/m 27 jaar € 428,97
22 m2 zonder buitenruimte 2   18 t/m 27 jaar € 428,97

 

Servicekosten

We schatten dat de servicekosten tussen € 110 en € 150 zijn. Inbegrepen in de servicekosten zijn internet, stroom en water. Iedere studio heeft een eigen energie- en warmtemeter waarop het verbruik te lezen is. Op basis van deze meters berekenen we de energiekosten. Dit betekent dat bewoners geen contract voor stroom en water hoeven af te sluiten.

De verwarming, koeling en warm tapwater zijn niet inbegrepen in de servicekosten. Hiervoor sluit je verplicht een contract met Eneco af. 

Parkeren

Er zijn beperkte parkeerplekken beschikbaar. Parkeerplekken kosten € 100 per maand (op basis van prijspeil 2024). Dit bedrag komt boven op de servicekosten. Deze kosten staan nog op 0. Als dat verandert of als er meer bekend is over parkeren, dan melden we dit aan de parkeerplaats-huurders.

De parkeerplekken zijn zonder persoonlijk nummer of plek. De gemeente verleent geen parkeervergunningen meer in de buurt en betaalde parkeerplekken zijn schaars. Als er parkeerplaatsen vrijkomen, dan bieden we bewoners deze plekken aan op Ik zoek.

Bezoekers parkeren 
Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen voor bezoekers. Er is geen garantie op een parkeerplek voor bezoekers. Het is betaald parkeren voor bezoekers. Parkeerplekken zijn buiten op een parkeerterrein (er is geen garage/overdekte parkeerplek). Goed om te weten: de gemeente geeft geen vergunningen voor parkeren op straat af!

Doelgroep

De studio’s in De Tafelberg zijn voor starters. Dit betekent jongeren die (enige) begeleiding nodig hebben, studenten en jonge werkenden in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar. De Tafelberg is een community waar bewoners bijdragen aan een prettige woonomgeving. Bijvoorbeeld door gezamenlijke activiteiten te organiseren en door elkaar te helpen. 

Toewijzing

Naast de normale toewijzing is een motivatie om hier te wonen belangrijk. Bij dit project moeten bewoners actief betrokken willen zijn bij hun woonomgeving. De selectie gaat als volgt:

  1. Op basis van inschrijfduur en leeftijdscategorie selecteren we 5 kandidaten per studio.
  2. Deze 5 kandidaten ontvangen een uitnodiging voor de verplichte informatiebijeenkomst.
  3. We toetsen de motivatie van de kandidaten op basis van een digitale vragenlijst.
  4. Na de bijeenkomst en de toetsing van de motivatie ontvangen de kandidaten een bericht of ze nummer 1 zijn geworden of niet.

Planning

De sloop startte begin 2023. In november 2023 begon de bouw. We verwachten dat De Tafelberg in het najaar van 2024 klaar is.

Plattegrond

Plattegrond De Tafelberg
Plattegrond groen

Impressies en foto's

De Tafelberg
Ingang De Tafelberg
De Tafelberg Noord Oost zicht
De Tafelberg overzicht
Interesse en contact

Interesse en contact

We verwachten de woningen in februari 2024 op DAK (voorheen WoningNet) te plaatsen. In de advertentie lichten we de werkwijze rondom de selectie en toewijzing toe. De werkwijze voor motivatie bestaat uit 3 onderdelen:

  • Informatiebijeenkomst
  • Motivatie
  • Normale toewijzingsgegevens

Heb je een vraag? Stuur ons dan een e-mail.