Huurder aan het woord
5-6-2024

Frans over besparen onder de douche

Wist je dat de douche één van de grootste energieslurpers is in huis? De warmte van je douchewater verdwijnt zo in het doucheputje. Best zonde! Met een energiebesparende doucheplaat win je een deel van die warmte terug. Dus goed voor je portemonnee én het milieu. Frans heeft zo'n doucheplaat en vertelt over zijn ervaring.

 

Sportende tieners

“Ik kreeg een mail van de Alliantie over de energiebesparende doucheplaat en de mogelijkheid er zelf een aan te schaffen. Dit sprak mij gelijk al aan. Ik ben bewust bezig met verduurzaming en besparen. En douchen kost nou eenmaal veel energie, vooral met twee sportende tieners die dagelijks douchen.”

Lagere energierekening

“Ik dacht eerst, waarom krijg ik geen aanbieding voor zonnepanelen? Maar ik begrijp dat de Alliantie niet overal tegelijk zonnepanelen kan plaatsen. De doucheplaat is een begin. De doucheplaat kost me € 3,95 per maand, maar mijn energierekening gaat hopelijk flink omlaag. Hoeveel ik precies bespaar weet ik nog niet, maar heb er vertrouwen in dat het helpt.”

Over Frans

Frans woont ruim 8 jaar in een appartement van de Alliantie in Amersfoort. Uitkijkend op het prachtige groen van Klein Zwitserland. Hij woont hier samen met zijn zoon en dochter van 15 en 17 jaar. Frans heeft een energiebesparende doucheplaat. En hij vertelt graag over zijn ervaringen.

Een beter milieu begint bij je zelf

“Ik ben blij dat ik iets kan doen voor het milieu. Het idee dat je het warme water niet verspild is heel fijn. Ik ga trouwens ook zuinig om met water. Het duurt altijd even voor water warm is. Het koude water vang ik eerst op in een emmer. En dit gebruik ik dan bijvoorbeeld om mijn hardloopsokken uit te spoelen.”

Zingen onder de douche

“Mijn kinderen denken dat ze nu langer mogen douchen”, grapt Frans. “Maar zo werkt het niet. LED-verlichting laat je toch ook niet langer branden omdat ze zuiniger zijn dan gloeilampen? Mijn kinderen luisteren graag muziek onder de douche. Maar ik zeg altijd dat ze maximaal 3 nummers mogen luisteren, dat helpt!”

Installatie snel en soepel

“De installatie was een fluitje van een cent. De doucheplaat werkt goed, staat stevig, is niet glad. Schoonmaken kost wel iets meer werk. Je moet de plaat eerst optillen om er goed bij te kunnen.”

Buren

“Ik raad andere huurders van de Alliantie de energiebesparende doucheplaat zeker aan. Het bespaart geld en is goed voor het milieu. Samen kunnen we bijdragen aan een beter klimaat. Dat vertel ik ook aan mijn buren in de hoop dat zij er ook over nadenken.”

Over de doucheplaat

De doucheplaat staat los op de vloer en is aangesloten op de douchekraan. De plaat haalt warmte uit het douchewater en voegt deze toe aan het koude water. Het water wordt niet hergebruikt: je doucht dus nog steeds met schoon water.

Ook besparen bij het douchen?

Woon jij in Amersfoort en wil jij ook energie besparen onder de douche? Kijk hier voor meer informatie en hoe jij je kunt aanmelden voor de energiebesparende douche.