Boodschappenlijstje
Het klinkt als een open deur, maar maak een boodschappenlijstje. Mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, gooien per jaar zo'n 9 kilo minder voedsel weg. Dat scheelt voor je portemonnee.
Hele groente, niet voorgesneden
Kies voor hele groente in plaats van voorgesneden groente. Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een zak aardappelschijfjes. Er zit meer in, dus je kunt er meerdere keren van eten. Bovendien blijft een hele kool of krop sla langer goed dan een zak voorgesneden groenten. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien.
Vers, blik of diepvries?
Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries dan verse groente. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond. Ook groenten uit pot of blik zijn vaak goedkoper dan verse groenten.
Minder restjes
Kook de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous. Een maatbeker of keukenweegschaal kan je hierbij helpen. Zo kook je niet te veel. Heb je na het eten toch nog wat over? Maak kleine gerechtjes klaar en geniet met het gezin van een tapasavond. Je kunt restjes ook prima verwerken in een omelet, soep, salade of roerbak maaltijd. Inspiratie voor restjes nodig? Met een online receptenzoeker, verzin je een maaltijd bij de producten die je in huis hebt. Al klaargemaakte gerechten over? Als je thuis werkt, kun je dit ook als lunch eten.