Zo doe je dat
20-6-2023

5 eenvoudige tips

voor een warmer en comfortabeler huis

Een lekker warm huis, vooral in de winter is dat fijn! Misschien zet je het liefst gelijk de verwarming hoger. Maar dat is dan weer niet zo goed voor het milieu. Gelukkig kan je van alles doen om kou aan te pakken, wat vaak ook nog beter werkt! We geven je graag een paar makkelijke en budgetvriendelijke tips.

Wist je dat

Droge lucht sneller verwarmt dan vochtige lucht? Frisse lucht is dus juist belangrijk voor een warme woning!

1. Plaats tochtstrips bij deur- en raamkozijnen

In ieder huis zijn plekken waar de verwarming het op moet nemen tegen koude lucht. Vaak bij de voordeur of een groot raam. Gelukkig kun je hier wat tegen doen! Plaats tochtstrips bij deur- en raamkozijnen. Dit scheelt echt een hoop tocht en kou. Je haalt tochtstrips bij iedere doe-het-zelf-zaak.

Benieuwd waar de tocht vandaan komt? Slimme truc: steek een waxinelichtje aan. Als de vlammetjes flink wapperen weet je dat het daar tocht!

2. Gebruik de zon en je gordijnen

Warmte uit zonlicht is gratis, dus maak daar gebruik van. Open je gordijnen en laat de zon lekker binnen. Zo warmt je huis op en profiteer je gratis van deze warmte. Als het donker wordt kun je beter je gordijnen sluiten. Gordijnen zijn eigenlijk een extra laagje isolatie en houden de warmte in je kamers. Maar hou ze zoveel mogelijk weg van de radiator zodat je het meeste uit je verwarming kan halen.

3. Brievenbus

Heb jij een brievenbusgleuf in je voordeur? Ook hierdoor kan best wat tocht komen. Check of de borstel je brievenbusgleuf goed afsluit. En anders zou je eens na kunnen denken over een goede klep of borstel.

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

4. Goed ventileren

Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar wist je dat als je goed ventileert, je huis sneller warm wordt? Koken, douchen en uitademen... we produceren in huis veel vocht. Het opwarmen van vochtige lucht duurt langer en kost daarom meer energie. Buitenlucht is droger dan de vochtige lucht in huis. Ventilatie zorgt voor makkelijkere – en dus goedkopere – verwarming. Plak ventilatieroosters dus nooit dicht!

Wil je meer weten over ventileren? Lees het in onze folder over ventilatie.

5. Radiatorfolie plaatsen

Wat ook goed kan helpen tegen kou is radiatorfolie. Een verwarming geeft ook aan de achterkant warmte af. Maar dit verdwijnt vaak snel via de gevel naar buiten. Zonde van de warmte en voor je portemonnee! Radiatorfolie plaats je achter je verwarming en kaatst de warmte terug: dat zorgt ervoor dat de warme lucht je huis in blijft in plaats van naar buiten gaat. In de 'Do It Yourself' video van MilieuCentraal wordt uitgelegd hoe je dit doet.

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.