Huurtoeslag, heb ik er recht op?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten voor mensen met een lager inkomen. Zo kan iedereen toch betaalbaar wonen. Wil je meer weten over huurtoeslag en ben je benieuwd of jij er recht op hebt?

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten voor mensen met een lager inkomen. Zo kan iedereen betaalbaar wonen. Huurtoeslag kun je krijgen van de overheid als je voldoet aan een paar voorwaarden.

Allereerst mag de huur van jouw woning bij een eerste aanvraag niet hoger zijn dan € 808,06. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, je inkomen, leeftijd en woonsituatie. Krijg jij nog geen huurtoeslag? Dan is het slim om te kijken of je er ook recht op hebt.

Wil je weten hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen? Dan kun je een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Komt uit de proefberekening dat je huurtoeslag krijgt? Vraag deze dan meteen aan bij de Belastingdienst.

Om een proefberekening te maken, heb je het volgende nodig:

  • (Voorlopige) aanslag inkomstenbelasting (of een jaaropgaaf of loonstrook als je geen aangifte doet).
  • Hoeveel je betaalt aan kale huur en gemeenschappelijke servicekosten. Dit overzicht staat in het huurvoorstel die je van ons hebt gekregen. Hiermee kun je huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.  

Checklist: voorwaarden voor huurtoeslag

Challenge 1 Je bent 18 jaar of ouder
Challenge 1 Je huurt een zelfstandige woning (met een eigen voordeur, toilet en keuken)
Challenge 1 Jouw huur is niet hoger dan €808,06, de liberalisatiegrens
Challenge 1 Jouw inkomen is niet te hoog. Hoe hoger je inkomen, hoe minder huurtoeslag je krijgt.
Challenge 1 Je mag niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Iedere bewoner mag in 2023 maximaal € 33.748 hebben. Partners mogen samen maximaal € 67.496 hebben
Challenge 1 Je woont in Nederland en jij en je medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
Challenge 1 Iedereen die bij jou woont, staat bij de gemeente op jouw adres ingeschreven

Kijk hier de volledige lijst met voorwaarden.

Jouw leeftijd Maximale huur per maand
18 t/m 22 jaar, zonder kinderen €452,20
18 t/m 22 jaar, met kinderen €808,06
23 jaar of ouder €808,06
Voorwaarden huurtoeslag

Mijn huur is te hoog geworden, kan ik mijn toeslag houden?

Door een huuraanpassing kan jouw huur boven de grens voor huurtoeslag uitgekomen. Maar als je vóór de huuraanpassing al huurtoeslag kreeg voor dezelfde woning, blijf je huurtoeslag ontvangen. Dit noemen we ‘verworven recht’. Voor het deel van de huur dat boven de grens voor huurtoeslag uitkomt, krijg je dan geen huurtoeslag. Huur je een sociale huurwoning? Is jouw huur boven de € 808,06 en heb je vanaf nu recht op huurtoeslag? Dan kun je hier huurverlaging aanvragen.

Krijg je al huurtoeslag? Geef je nieuwe huur door!

Vergeet niet om de nieuwe huur door te geven aan de Belastingdienst. Voorkom zo dat je eventueel te veel ontvangen huurtoeslag later moet terugbetalen. Hoe eerder je het zelf doorgeeft, hoe sneller jouw huurtoeslag is aangepast.  

Zo geef je de nieuwe huur door aan de Belastingdienst: 

  • Ga naar belastingdienst.nl/toeslagen 
  • Klik op: Inloggen op Mijn toeslagen  
  • Gebruik uw DigiD om in te loggen en uw nieuwe huur door te geven