Goed ventileren

Belangrijk voor gezondheid én portemonnee

Stappenplan | Leestijd 2 min.

Elke dag komt er ongeveer 10 liter vocht bij in de lucht van je huis. Bijvoorbeeld door te douchen, koken of wassen. Al dit vocht is niet goed voor je gezondheid. En ook niet voor je portemonnee. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je goed ventileren?

Waarom is ventileren belangrijk?

De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, douchen, doen de was en in sommige gevallen roken bewoners in huis. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis te verversen. Vervuilde lucht moet naar buiten en schone lucht naar binnen. Want vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of benauwdheid. Heb je last van astma of allergieën? Die worden erger door een vervuilde lucht.

Wat is goed ventileren?

Een woning luchten door even de ramen open te zetten is niet voldoende. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen. Vocht en stoffen hopen zich weer op. Om je huis goed te ventileren, zet je dag en nacht ventilatieroosters en klepraampjes open.

Gebruik minder energie door ventileren 

De energieprijzen zijn hoog. Logisch dat je zoveel mogelijk energie wil besparen. Ventilatieroosters afplakken is alleen niet verstandig. Goed ventileren is echt belangrijk voor je gezondheid en dus geen energieverspilling. Het afplakken van ventilatieroosters kan ook gevaarlijk zijn. Want als er koolmonoxide vrijkomt in je woning, ben je kansloos. En wist je dat schone en droge lucht sneller warm wordt dan vochtige lucht? Je hoeft dus minder hard te stoken. Ventilatie is dus ook goed voor je portemonnee.

Wist je dat...

De brandweer adviseert om je ventilatieroosters altijd open te houden. Plak ze nooit dicht! Als er koolmonoxide vrijkomt in je woning, ben je kansloos.

Tips om minder energie te verbruiken 

Energie is steeds duurder. Wil je weten wat wij doen en wat je zelf kunt doen?