Servicekosten

Woon je in een sociale huurwoning, dan betaal je naast de kale huur meestal ook servicekosten. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak, tuinonderhoud, gemeenschappelijke elektrakosten, de lift of een huismeester.

Wat zijn servicekosten?

Elke maand betaal je servicekosten. Servicekosten zijn kosten die we maken voor het onderhouden van algemene ruimten. Maar ook voor bijvoorbeeld energie en/of warmte in de algemene ruimte, zoals de hal, gangen of het trappenhuis. Ook water, tuinonderhoud, schoonmaak, glasverzekering, diensten van de ontstoppingsdienst vallen hieronder.

Voorschot servicekosten

Iedere maand betaal je servicekosten. Dit is een voorschot, en betekent dat je vooraf een bedrag betaalt. Ieder jaar kan het voorschot dat jij betaalt aan servicekosten veranderen. Elk jaar in april krijg je een mail over de huuraanpassing. Hierin staat ook wat de hoogte van de servicekosten wordt. Aan het begin van het volgende jaar kijken we welke kosten echt zijn gemaakt. 

Afrekening servicekosten

Iedere maand betaal je dus een voorschot aan servicekosten. Dat betekent dat je vooraf een bedrag betaalt. Zijn er aan het einde van het jaar meer kosten gemaakt dan jij vooraf hebt betaald? Dan moet je bijbetalen. Zijn er minder kosten gemaakt dan dat jij vooraf hebt betaald? Dan krijg je geld terug. Dit staat in je afrekening servicekosten.

De afrekening gaat over de periode januari tot en met december van het afgelopen jaar. En je ontvangt de afrekening servicekosten meestal vóór 1 juli. Deze versturen wij vanaf mei.   

Wat doen wij

Wij doen er alles aan om de servicekosten zo laag mogelijk te houden. Door energie bijvoorbeeld zo voordelig mogelijk in te kopen en jaarlijks een vast tarief af te spreken. Zo proberen we dat er niet al te veel schommelingen in de prijzen zijn. Toch kunnen wij niet tegenhouden dat de servicekosten stijgen. Lees meer wat wij doen en wat je zelf kan doen aan een hoge energierekening.

Servicekosten worden hoger

De kans is groot dat jouw servicekosten stijgen per 1 juli 2024 en dat je bij de eindafrekening moet bijbetalen. Helaas is dit niet te voorkomen. Want dit komt vooral door de hogere energieprijzen en andere prijzen die stijgen. In april versturen wij de huuraanpassing. Hierin lees je wat jouw nieuwe netto huur wordt per 1 juli en wat je nieuwe voorschot servicekosten wordt.

Eindafrekening servicekosten

Wij sturen 1 keer per jaar, voor 1 juli, een eindafrekening voor de servicekosten. Hierin lees je wat het afgelopen jaar de werkelijke kosten waren. Zijn deze kosten hoger dan wat je vooraf hebt betaald? Dan moet je bijbetalen. Door de hoge prijzen is de kans groot dat de eindafrekening dus duurder is dan anders.

Stookkosten

Servicekosten en stookkosten zijn niet hetzelfde. Lees meer over stookkosten.