Meesterwerk
17-4-2024

Innovatieve dakrenovatie in Amersfoort  

Meesterwerk

In de rubriek Meesterwerk vertelt een van onze partners over een interessant project dat ze voor ons uitvoeren. Deze keer Van Venrooy over de grootscheepse dakrenovatie van 223 woningen in de  Amersfoortse wijk De Koppel in de buurt Jeruzalem. Projectleider Stefan Zuiderwijk zoomt in op de opdracht, oplossing en uitdaging van dit project. Van Venrooy is sinds 2016 onze dakpartner in de regio Amersfoort.  

In de Amersfoortse wijk De Koppel ontstond een uitdaging die om een vernieuwende oplossing schreeuwde: een overvloed aan lekkagemeldingen, een vertrouwen dat hersteld moest worden en een complexe situatie rondom asbestverwijdering. Stefan Zuiderwijk van Van Venrooy legt uit hoe zij deze obstakels overwonnen met een combinatie van technische vindingrijkheid en een onconventionele aanpak. 

Bewoners hadden letterlijk even geen dak meer boven hun hoofd

Opdracht

Veel lekkagemeldingen

“Eigenlijk creëerden we in de wijk De Koppel onze eigen opdracht. We kregen opvallend veel lekkagemeldingen uit deze wijk. Het ging om zo’n 60 tot 70 meldingen op jaarbasis. De oorzaak was eigenlijk vrij snel duidelijk. De golfplaten op het dak van de woningen kregen we met regulier lekkageherstel niet op een goede en duurzame manier waterdicht. Dit vereiste grootschalig onderhoud en dat advies legden we dan ook bij de Alliantie neer.”  

Overlast bewoners beperken  

“Natuurlijk was ook de Alliantie van mening dat het lekkageprobleem opgelost moest worden. De grote vraag was alleen hoe pakken we dit aan. De drempel om opnieuw de wijk in te gaan, was namelijk hoog. In 2011 zijn de asbesthoudende golfplaten op het dak vervangen. Vervolgens werd in 2016 nog een verduurzamingsproject uitgevoerd. Als je voor de derde keer in relatief korte tijd groot onderhoud pleegt, dan zijn de bewoners het vertrouwen wel een beetje kwijt. We moesten dus echt met een goed verhaal, maar vooral ook met een goede oplossing komen.”  

Asbest verwijderen 

“Om het probleem goed in kaart te brengen, deden we nader onderzoek. Hieruit bleek dat het probleem nog groter was dan gedacht. In de oude bitumen bedekking onder de golfplaten troffen we (hechtgebonden) asbest aan. Om dit te verwijderen, moest ook het houten dakbeschot eraf. Bewoners zouden dus letterlijk even geen dak meer boven hun hoofd hebben. Verder lag op de zoldervloer een isolatiedeken van witte wolvlokken. Ook die moest weg, omdat de kans bestond dat het asbest de wol zou verontreinigingen.”  

Oplossing

Mangat

“We wilden de overlast voor bewoners zoveel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld door de woning zo min mogelijk te betreden. Daarom bedachten we in samenspraak met de RUD Utrecht een maatwerkplan om het asbest van buitenaf te verwijderen. We maakten een mangat, letterlijk een gat waar een man doorheen past. Zo konden we met een grote stofzuiger eerst de wol wegzuigen om vervolgens het dak in 4 grote delen weg te zagen, waardoor ineens de zolder van de woning aan het daglicht werd blootgesteld.” 

Tentdeksel als tijdelijk dak    

“We hadden een strakke planning en het werk moest altijd doorgaan. Ook tijdens regen. Daarom bedachten we een tentconstructie waarmee de woning ook tijdens de werkzaamheden waterdicht was. Dit ‘deksel’, wat bestaat uit vrachtwagenzeil en inschuifbare stalen buizen, tilden we met een kraan op het dak. Dankzij deze zelf ontwikkelde oplossing konden we 4 woningen per week aanpakken. In 2023 hebben we letterlijk op de dag nauwkeurig onze planning gehaald. Dat gaf heel veel rust bij de bewoners en het bouwteam” 

Dak renovatie

Opbouwen met prefab elementen  

“Deze betonwoningen zijn opgebouwd met een stalen frame als basis in de gevels en muren, wat heel maatvast is. Hierdoor konden wij het dak opbouwen met prefab geïsoleerde elementen. Het unieke hiervan is dat in slechts een paar uur de woning weer dicht was. Dat is uitzonderlijk snel. Tot slot volgde de bitumineuze dakbedekking met kraalafwerking langs de dakranden. Daarmee brachten we de woningen weer terug in de oorspronkelijke staat, maar met de isolatiewaarde van nu.”  

Uitdaging


Proefblok  

“De wijk De Koppel heeft een behoorlijke historie. De mogelijke weerstand die we van de buurt konden verwachten, was daarom wel een uitdaging. Om voor bewoners heel inzichtelijk te maken wat we gingen doen, begonnen we met een proefblok van 4 woningen. Hier lieten we bijvoorbeeld zien hoe we het asbest gingen verwijderen. Zo werd ook meteen duidelijk dat door deze methode het asbest niet in de woning kon komen. Dit stelde veel bewoners gerust.”  

 

Betrokkenheid

“Natuurlijk zorgde de hele asbestsanering ook wel voor de nodige kopzorgen. Vooral ook hoe we dat konden uitvoeren binnen de wettelijke kaders. Juist door de betrokken instanties er al in een vroeg stadium bij te betrekken, is dit gelukt.”  

Out of the box-denken

“Er zijn echt wel momenten geweest dat we met onze handen in het haar zaten. Het ene probleem volgde het andere op, maar we hebben het toch maar mooi klaargespeeld. Dat komt vooral omdat we out of the box durfden te denken. Standaard oplossingen zijn op een project als dit niet van toepassing. Je moet oog hebben voor details en niets aan het toeval overlaten.”