Circulaire badkamer
Douchen in een plastic flesje

Nieuws | 20-10-2022 | Leestijd 4 min.

 

 

Eerste Bio-circulaire badkamer in productie

We weten het allemaal; de impact van plastic in het milieu is groot. Op diverse fronten wordt gewerkt aan oplossingen om plastic afval te verminderen en te reclyclen. Intersell ontwikkelde de bio-circulaire badkamer als innovatieve oplossingen om plastic en andere materialen te hergebruiken.

In 2019 plaatste Intersell de eerste circulaire badkamer van Europa in een woning van de Alliantie. Met wandtegels van100% gerecyclede PET flessen en hergebruikt sanitair. De afgelopen jaren heeft Intersell verder geïnvesteerd in circulaire proefbadkamers en zo is een nieuw concept ontstaan: de bio-circulaire badkamer. In deze badkamer zijn biobased materialen toegevoegd die CO2 opslaan.

 

Douchen tussen het riet, met vochtbestendige wandpanelen

De wanden van de badkamer bestaan uit speciale biobased panelen. Deze bestaan uit natuurlijke vezels van riet. Dit, in combinatie met bio-hars, zorgt voor een product dat tegen vocht bestand is en hergebruikt kan worden. De panelen zijn waterdicht en onderhoudsarm, omdat er minder voegen en naden zijn. Voor de douchehoek is Sustonable composiet gebruikt. Hiervan is het bindmiddel vervangen door PET. De vloer bestaat uit keramische kliktegels, smart sensoren en een douchehoek uit Ecolan.


Hendrik Kemphorst van Intersell: ‘In een circulaire economie is helemaal geen afval. Een uitdaging. Daarom blijven wij met onze partners werken aan het doorontwikkelen van een 100% circulaire én CO2 neutrale badkamer. We kijken daarbij vooral of materialen herbruikbaar zijn en wat de milieu-impact is. We meten de circulariteit door middel van building circulaire index (BCI) en CO2. De circulaire badkamer is daarmee het enige concept met een aantoonbare impact. De circulaire index(BCI) is namelijk gestegen naar zo’n 70% en daarnaast is de CO2 footprint is nog zo’n 10% extra afgenomen’.

 

Cradle tot cradle

Daarnaast is het sanitair ‘refurbished’. De glijstangcombinatie in de douche en de wastafelkranen zijn cradle-to-cradle: een oud product wordt opgeknapt en krijgt een tweede leven. De stopcontacten en schakelaars zijn gemaakt van oude visnetten. En het elektradraad is Biobased en van 100% gerecycled koper.

Maartje Brans van de Alliantie: ‘Wij vinden het belangrijk samen met onze partners nieuwe toepassingen te ontwikkelen om ons doel CO2 neutraal en circulair in 2050 mogelijk te maken. Wat deze badkamer uniek maakt is niet alleen de toepassing van circulaire en biobased materialen. Maar ook het unieke systeem waarmee vloertegels en wandpanelen makkelijk te plaatsen en te verwijderen zijn. Zo kunnen we sneller een badkamer plaatsen en makkelijker eventuele problemen detecteren omdat je de vloer of wand niet hoeft open te breken. Dit zorgt voor minder overlast voor de huurder. En draagt dus vooral in bewoonde staat bij aan de klanttevredenheid’.

 

Sneller, slimmer en duurzamer door innovatie 
Sneller, slimmer en duurzaam bouwen is alleen mogelijk door te innoveren en digitaliseren. Dan doet de Alliantie volop, want alleen dan is het mogelijk om onze 55.000 woningen in 2050 energieneutraal te krijgen én om meer woningen te creëren. We kunnen dit niet alleen. Daarom werken we samen met start-ups en andere partijen. We nodigen partners uit om mee te doen en bieden een proeftuin om prototypes (door) te ontwikkelen.