750e monumentenschildje in Hilversum

Nieuws | 06-07-2023 | Leestijd 3 min.

 

750e monumenten-schildje in Hilversum uitgereikt

Woensdag 6 juli was het feest op de Larenseweg in Hilversum. Op nummer 253 werd namelijk het 750e monumentenschildje van Hilversum in het bijzijn van wethouder van Voorden en directeur van woningcorporatie de Alliantie Gooi & Vechtstreek Anne Oosterbaan opgehangen. Alle verduurzaamde monumentale sociale huurwoningen krijgen straks een monumentenschildje uitgegeven door de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk.

 

Verduurzaming van 54 monumentale sociale huurwoningen

Een gedeelte van de 54 woningen aan de Larenseweg en de Conradstraat staat nog in de steigers. De woningen zijn onderdeel van het verduurzamingsproject van woningcorporatie de Alliantie. Ze dateren uit het jaar 1914 en waren toe aan een flinke onderhoudsbeurt. Er worden onderhouds-, energiebesparende en verbetermaatregelen getroffen. De woningen worden comfortabeler en energiezuiniger met een gezond binnenklimaat. Ook qua uitstraling gaan de woningen er zichtbaar op vooruit, een mooie bijkomstigheid van de verduurzaming.

 

Profijt van verduurzaming voor huurders

Anne Oosterbaan: “Het maakt mij trots om te zien dat het werk aan de monumentale woningen aan de Larenseweg al zo ver is gevorderd, met aandacht voor alle details. We werken hard aan de verduurzaming van onze woningen, om onze huurders een woning te bieden die klaar is voor de toekomst. Na afloop hebben onze huurders duidelijk profijt van de werkzaamheden: een lagere energierekening en meer comfort, dat maakt dat bewoners prettig wonen. Ik begreep dat de mensen van wie de woningen al klaar zijn, er blij mee zijn. Zij hebben afgelopen winter al de voordelen gemerkt. Ook in deze monumentale woningen is de verduurzaming geslaagd. Dat het 750e monumentenschildje hier komt is een extra mooie kers op de taart.”

 

Verduurzamen met behoud van unieke karakter

Wethouder Gerben van Voorden vult aan; “Hilversum is dé stad van jonge monumenten. Dat moeten we koesteren. Monumenten zijn niet alleen oude stenen met een karakter, ze vertellen ook het verhaal van de wijk. Juist ook die monumenten moeten toekomstbestendig worden gemaakt. Dus verduurzamen met behoud van het unieke karakter van de woningen. Dat is een balans en soms een extra complicerende factor, maar dat het mogelijk is wordt hier bewezen. Naast de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden is hier bewust gekozen voor de restauratie van het oorspronkelijke gevelbeeld en het herstel van de originele kleuren. Deze zorgvuldige aanpak is niet vanzelfsprekend en een direct gevolg van de goede samenwerking.”

 

Verduurzamingsplan in samenspraak met de klankbordgroep

De Alliantie heeft met de klankbordgroep van bewoners een verduurzamingsplan voor de woningen aan de Larenseweg gemaakt. Meer dan zeventig procent van de huurders heeft ingestemd met het plan. In een woning aan de Conradstraat is een voorbeeldwoning gemaakt, zodat bewoners konden zien wat er in hun woning zou gebeuren. Dakisolatie, het vervangen van kozijnen en dakkapellen en spouwmuurisolatie zijn onderdeel van het verduurzamingsplan. Daarnaast worden houten delen aan de buitenzijde geschilderd en worden de voorgevels en kopgevels voorzien van authentieke snijvoegen. Alle woningen krijgen HR++ glas en mechanische ventilatie. Aannemer Rutges Vernieuwt voert de werkzaamheden uit. VanSchagen Architecten heeft het ontwerp gemaakt met een knipoog naar de oorspronkelijke uitstraling. De werkzaamheden worden uitgevoerd zonder huurverhoging. Volgens planning moet de verduurzaming van de 54 woningen in oktober 2023 zijn afgerond.