In 2050 zijn als onze woningen CO2-neutraal. Om dat te bereiken, investeren we fors in energiebesparende maatregelen. Dat maakt onze woningen niet alleen duurzamer en comfortabeler, maar zorgt ook voor lagere woonlasten voor onze huurders. Bovendien stimuleren we onze bewoners om energiezuinig te leven. Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst.
Duurzaamheid bestaat voor ons uit drie thema’s: energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie. Voor ieder thema hebben wij een opgave, ambitie en aanpak.
We zijn op weg naar een CO2-neutrale woningportefeuille in 2050. Energiebesparende maatregelen horen daarbij. We willen onze huurders een huis bieden waarin ze comfortabel en betaalbaar wonen. Om de CO2-uitstoot te verlagen, isoleren we onze woningen en voorzien we ze van aardgasvrije warmtevoorzieningen. Hierin werken we samen met onder andere gemeenten en andere corporaties.
Circulair bouwen staat voor het ontwikkelen en (her)gebruiken van bouwmaterialen, complexen en gebieden. Zonder natuurlijke hulpbronnen uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Ons doel is om onderhoud en renovatie van bestaande bouw en de bouw van nieuwe woningen volledig circulair te doen in 2050.
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, overstromingen, hitte en droogte toe. De eerste effecten zijn al zichtbaar: heftige stormen, hoge waterstanden, extreme piekbuien en lange periodes van droogte en warmte. Ons doel is om hittestress, wateroverlast en verdroging tegen te gaan. Dit noemen we klimaatadaptatie.
We streven ernaar om de aarde en onze natuurlijke hulpbronnen zo min mogelijk uit te putten. Dat doen we bijvoorbeeld door zoveel mogelijk materialen her te gebruiken bij nieuwbouw en renovatie. Om ook onze belanghebbenden, partners en collega’s op te roepen rekening te houden met de CO2-uitstoot lanceerden we in 2024 de campagne #minderCO2doejemee.
Ons klimaat verandert. Hevige regenbuien, droogte en hittegolven komen steeds vaker voor. Om onze woningen leefbaar te houden, nu én in de toekomst, nemen we maatregelen tegen klimaatverandering. Bijvoorbeeld met het ontstenen van tuinen en het vergroenen van de omgeving.
Samen met 7 andere woningcorporaties nemen we deel aan een 4-jarig onderzoek van de Wageningen Universiteit Research (WUR). Aan de hand van 4 pilotprojecten onderzoeken we welke maatregelen het meest efficiënt zijn bij het beperken van hittestress in gebouwen waar veel ouderen of chronisch zieken wonen.
Wonen in een duurzame woning vraagt om ander gedrag en nieuwe gewoontes. We luisteren naar de behoefte van bewoners. We adviseren en ondersteunen bewoners over hun woning en hoe om te gaan met installaties, elektriciteit en gas. Ook maken we het makkelijker om bijvoorbeeld vloeren, gordijnen en huisraad van elkaar over te nemen.
Verduurzamen doen we samen met onze (vaste) partners, gemeenten, leveranciers, gebouweigenaren en netbeheerders. We vragen gemeenten ons tijdig te betrekken bij de warmtetransitie visie en de wijkaanpak. Voor onze huurders is verduurzamen niet altijd vanzelfsprekend. Daarom gaan we graag met hen in gesprek. We laten zien dat duurzaamheid zorgt voor meer wooncomfort, schone en prettige buurten en lagere woonlasten. We proberen onze huurders steeds meer bewust te maken van het belang van verduurzamen. Ons duurzaamheidsbeleid stemmen we af met de Huurders Belangen Vereniging Alliantie (HBVA).
In 2017 begonnen we met het leggen van zonnepanelen. We maken snelle stappen in de verduurzaming van onze woningen. Door onder andere het leggen van zonnepanelen hebben we onze woningvoorraad naar gemiddeld energielabel B gebracht. Inmiddels zijn ruim 21.500 woningen voorzien van in totaal 117.000 zonnepanelen. Daar zijn wij trots op.