Challenge
21-2-2024

Doorontwikkeling kansrijke innovatie voor challenge houten funderingen

Portable piling system als mogelijke oplossing voor challenge

Portable pilings was een van de finalisten bij de challenge houten funderingen. Het ging hier om de deel-challenge ‘Sneller en goedkoper herstel’. Bij het matchevent zagen wij deze innovatie als ‘kansrijk’: als een zolderkamer experiment met potentie op papier, maar waar doorontwikkeling nodig is.

Eerste praktijktesten portable pilings

Innovator C.S. Pronk zat sinds het matchevent niet stil. Hij werkte samen met een gerenommeerd funderingsbedrijf aan de uitwerking van het concept. Ze doen nu de eerste praktijktesten. Pronk legt het concept kort uit: “Portable Piling houdt in dat we een slanke kern indrijven met ‘portable’ handgereedschap tot de berekende paaldiepte in het zand. Hierna vullen we de rond de kern aanwezige ‘kous’ onder druk met cementmengsel. Zo ontstaat er een funderingselement dat zichzelf in de grond vastzet.”

Mogelijkheden voor funderingsopgave

Binnenkort zijn de eerste resultaten van de praktijkproef beschikbaar. Wij zijn erg benieuwd naar deze resultaten en de mogelijkheden voor onze funderingsopgave. Meer informatie over de challenge houten funderingen 

Meer over de challenge

Meer informatie over de challenge houten funderingen, vind je bij onze challenges.