Doe mee met de

Innovatie Challenge houten funderingen

Heb jij de oplossing voor de houten funderingen in Amsterdam?

In Nederland hebben zo’n 750.000 vooroorlogse woningen een houten fundering. Hout is een stevige basis om op te bouwen, maar is ook gevoelig. Meer dan de helft van deze woningen krijgt te maken met funderingsschade zoals paalrot of bacteriën. Dat moeten we voor zijn. Maar hoe, dat weten we nog niet. Jij misschien wel! Denk mee en ga samen met ons de uitdaging aan.


Inschrijving gesloten

Ruim 50% van de huizen met houten fundering krijgt te maken met schade.
De totale schade loopt tot 2050 op naar € 20 tot € 40 miljard euro.

Jouw hulp is nodig

We hebben al heel wat houten funderingen van vooroorlogse woningen aan moeten pakken. Maar hoe we dat doen kost nu heel veel tijd, geld en overlast. Deze manier gaat ons dus niet helpen met het aanpakken van álle houten funderingen. Daarom slaan we samen met andere woningcorporaties en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de handen ineen: we gaan op zoek naar de beste oplossingen. Weet jij hoe wij slimmer houten funderingen kunnen aanpakken? Schrijf je in en help ons om de woningen te redden!

De 3 challenges

Het aanpakken van de houten funderingen brengt drie grote vraagstukken met zich mee. Daarom is de challenge opgedeeld in drie verschillende uitdagingen waar jij je op kunt inschrijven.

Challenge 1 Stop schimmels en bacteriën in houten funderingen

Een deel van de funderingsproblemen wordt veroorzaakt door schimmels en bacteriën. Deze tasten de houten palen zowel onder als boven de waterlijn aan. Het herstel van funderingen is erg duur, dus zoeken we nieuwe manieren om de funderingsschade door schimmels en bacteriën te voorkomen. Hoe zorgen we ervoor dat herstel niet meer noodzakelijk is, of flink kan worden uitgesteld?

Challenge 1 (Pilot)opdracht t.w.v. max. € 50.000 + kans op vervolgopdracht

Challenge 2 Sneller en goedkoper funderingen herstellen

Als we nu een fundering moeten herstellen, is dat maatwerk, arbeidsintensief en kostbaar. Daarnaast duurt het lang, waardoor bewoners veel overlast ervaren. Hoe kunnen we door middel van nieuwe concepten en methoden de tijd, kosten en overlast verlagen?

Challenge 1 Betaalde pilotopdracht + mogelijke vervolgopdrachten

Challenge 1 Waarde toevoegen aan sociale huurwoningen

Bij zeker tienduizenden woningen in Amsterdam moet in de toekomst de fundering worden hersteld. Dat is duur, maar levert geen extra geld op. Hoe kunnen wij tijdens de herstelwerkzaamheden aan de fundering extra waarde aan de woning toevoegen waardoor we extra inkomsten kunnen genereren?

Challenge 1 Betaalde pilotopdracht + mogelijke vervolgopdrachten

Problematiek met funderingen uitgelegd

Wat komt er nou allemaal kijken bij het aanpakken van funderingsproblemen? Architect, projectontwikkelaar en documentairemaker Jan Dogterom maakte er een documentaire over, die precies uitlegt hoe de weg naar funderingsherstel eruit ziet.

Benieuwd naar onze innovaties?