Entrepotdok

Na decennia van verwaarlozing werden de pakhuizen in 1985 verbouwd tot huurwoningen en bedrijfsruimtes.

Algemeen

Entrepotdok.jpg

Fotograaf: Antony Gray

Het Entrepotdok in het stadsdeel centrum van Amsterdam tegenover de parkeerplaats van Artis dateert van 1827 toen Willem I het Algemeen Rijksentrepot instelde. Hier konden transitogoederen vrij van invoerrechten tijdelijk worden opgeslagen. Nog tot 1983 werden er goederen opgeslagen. Na decennia van verwaarlozing werden de pakhuizen in 1985 door een voorloper van de Alliantie verbouwd tot huurwoningen en bedrijfsruimtes. Voor een goede lichttoetreding zijn binnenhoven aangelegd. Er hangt een sfeer van ‘een dorp in de stad’ met tuinen en terrassen. Het Entrepotdok bestaat uit twee Verenigingen van Eigenaren. De Alliantie heeft er ruim 400 huurwoningen (sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector).

  • Lees meer over de geschiedenis van het Entrepotdok en bekijk historisch beeldmateriaal in deze bordenpresentatie van de Alliantie.
  • Lees meer over het Entrepotdok in de folder en syllabus van de heer L. Witte, die stadswandelingen organiseert in en om het Entrepotdok.
  • Als je het Entrepotdok bezoekt, kan je met een smartphone gebruikmaken van de QR-codes die in september 2013 op het gebouw zijn aangebracht (ter gelegenheid van de Open Monumentendag, toen een woning voor het publiek is opengesteld) en een audiotour over het Entrepotdok beluisteren. Met bijzondere verhalen over het verleden en het heden van het Entrepotdok. Die heeft de Alliantie laten maken om het 25-jarig bestaan van het Entrepotdok als woningen en bedrijfsruimtes te vieren. De audiotour is in 2011 cadeau gedaan aan de bewonersvereniging.