Homerushuis (Almere Poort)

Het Homerushuis wordt een gebouw met 36 zelfstandige (zorg)woningen, meerdere gemeenschappelijke woonkamers en een ontmoetingsruimte voor de buurt.

Homerushuis in Almere Poort

Het Homerushuis komt op de hoek van de Trojestraat en Agamemnonsingel. Het gebouw krijgt 5 bouwlagen met 36 zelfstandige (zorg)woningen, meerdere gemeenschappelijke woonkamers en een ontmoetingsruimte voor de buurt.

Deze woningen worden een thuis voor jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Zij willen zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij en hun eigen leven leiden. Hierbij hebben ze wel begeleiding nodig, die ze in dit gebouw krijgen van Philadelphia.

Community Building

De begeleiding van Philadelphia zorgt er voor dat de jongeren zelfstandig kunnen wonen. Hiervoor heeft Philadelphia een concept ontwikkeld: community building. Bij community building werken alle betrokkenen (bewoners en hun netwerk, medewerkers, buren/wijkbewoners en vrijwilligers) samen. Niet alleen om zorg te realiseren, maar vooral om gewoon en in verbinding met elkaar te leven.

Om die verbinding ook fysiek te faciliteren komt er op de begane grond een ontmoetingsruimte. Dit biedt naast een mogelijke werkplek voor de bewoners of andere mensen met een verstandelijke beperking ook een plek waar buurtbewoners een kop koffie kunnen drinken. Dit is de plek die het hart van de buurt wordt en van waaruit community building vorm krijgt.

“Met de komst van het Homerushuis, wordt voor Sander, onze zoon, de weg naar zijn droomplek geplaveid. Hij gaat straks voor het eerst, begeleid, op zichzelf wonen Een avontuur, zowel voor hem als voor ons.’’
Ton Bus, vader Sander, toekomstig bewoner Homerushuis

Samenwerking en planning

Het gebouw wordt gerealiseerd in een samenwerking met Philadelphia, Zenzo Maatschappelijk vastgoed en Architectenbureau Visser en Bouwman. Zenzo Maatschappelijk vastgoed ontwikkelt deze locatie, Architectenbureau Visser en Bouwman ontwerpt het, de Alliantie gaat het verhuren aan Philadelphia en Philadelphia levert de zorg.

De verwachting is dat eind 2022 met de bouw kan worden gestart. We hebben de ambitie om in het voorjaar 2024 de woningen op te leveren

Informatiebijeenkomst

Op 11 april is een informatiebijeenkomst geweest voor de buurt. Tijdens deze bijeenkomst hebben we buurtbewoners onze plannen laten zien en leuke gesprekken gevoerd over de invulling van het gebouw.

In de bijlage onderaan deze pagina kunt u de plannen bekijken die wij deze avond hebben laten zien.

Meer informatie

U kunt meer informatie vinden over Philadelphia en de invulling van het gebouw op www.homerushuis.nl

Vragen over het gebouw kunt u stellen via lberkelmans@de-alliantie.nl en vragen over de invulling van het gebouw via roel.wieringa@philadelphia.nl.